‘Hierom worden Netflix series gecanceld’

News
vrijdag, 13 januari 2023 om 17:30
pexels freestocksorg 987586 3f1625843971
Netflix komt jaarlijks met stapels originele series. Maar daarvan wordt een groot deel ook vrijwel meteen weer geannuleerd. Kijkers begrijpen vaak niet waarom, maar de reden lijkt gevonden.
Netflix trekt geregeld de stekker uit series, ook als die op het eerste gezicht best populair lijken. Series kunnen direct na release hoog plaatsen in de Netflix top 10, enorm veel kijkuren vergaren en toch gecanceld worden, terwijl ogenschijnlijk minder succesvolle series wel een nieuw seizoen krijgen. Op basis van publieke data lijkt het totaal onvoorspelbaar waarom Netflix series annuleert.
Maar verschillende bedrijven buiten Netflix komen ook met cijfers die Netflix niet deelt, zoals het percentage van de kijkers dat een serie helemaal af kijkt. Dat lijkt een betere richtlijn voor waarom een serie gecanceld wordt, zo werd opgemerkt door What’s On Netflix en opnieuw onder de aandacht gebracht door Forbes. First Kill werd bijvoorbeeld meer uren gestreamd dan Heartstopper, maar die laatste krijgt een nieuw seizoen omdat 73 procent van de kijkers de serie uitkeek, vergeleken met 44 procent voor First Kill.
Dat is ook te zien met het recent gecancelde 1899, dat vrij sterk leek te presteren op basis van kijkuren, maar door maar 32 procent van de kijkers werd uitgekeken. Op een aantal recente series bekeken lijkt Netflix een vuistregel te hanteren dat een serie door meer dan de helft van de kijkers moet worden uitgekeken om een tweede seizoen te krijgen. Daar is enige speling in mogelijk als een serie bijvoorbeeld goedkoop is om te maken.

Moet Netflix minder series annuleren?

In zekere zin is completion rate een logische manier om te bepalen of een serie een nieuw seizoen krijgt: als minder dan de helft van de kijkers de seizoensfinale haalt, is seizoen 2 de investering dan waard. Maar zoals Forbes opmerkt geeft deze manier van cancelen een duidelijk voordeel aan kortere series en zorgt het er ook voor dat mensen minder beginnen aan nieuwe series omdat ze toch worden geannuleerd. Je kunt je ook afvragen of Netflix op deze manier niet het risico loopt dat mensen uiteindelijk uit frustratie hun abonnement opzeggen.