Gaat PS Plus toch games vanaf day one krijgen?

News
dinsdag, 07 juni 2022 om 16:15
ps plus ps5f1631005854
Deze maand lanceert het vernieuwde PS Plus in een poging van Sony om het succesvolle Game Pass te pareren. Groot manco was tot nu toe dat er geen first party games direct bij lancering op de dienst terecht zouden komen. Dat lijkt nu toch wat genuanceerder te liggen.
Nog enkele weken en dan is het zover, dan lanceert Sony ook in Nederland het nieuwe PS Plus. Met deze herintroductie van de abonnementdienst voegt Sony PS Now en PS Plus samen tot één dienst met drie tiers. PS Plus Essential is eigenlijk het huidige PS Plus, terwijl PS Plus Extra en PS Plus Premium de onderdelen van PS Now hier aan toevoegen. Het doel hiervan is duidelijk: Sony wil beter tegengas bieden aan het succesvolle Game Pass van console-concurrent Microsoft. Met meer dan 400 games beschikbaar in PS Plus Extra en nog eens 300 games om te streamen in PS Plus Premium lijkt dat ook wel te gaan lukken.
Er is alleen één groot verschil tussen de beide diensten: waar Microsoft al haar first party games meteen bij lancering op Game Pass laat verschijnen, kiest Sony ervoor om dat niet te doen. Sterker: Sony-baas Jim Ryan heeft expliciet aangegeven dat PS4 en PS5-exclusives niet op day one naar PS Plus komen. Nu lijkt dat toch niet helemaal waar te zijn. Tijdens de State of Play werd aangekondigd dat de aandoenlijk ogende kattengame Stray half juli uit gaat komen en daarbij meteen zal lanceren op PS Plus. Stray is een game van ontwikkelaar BlueTwelve Studio en wordt uitgebracht door Annapurna Interactive. De game is dus niet van een eigen studio, maar wel een PlayStation console exclusive.

Nog meer games meteen naar PS Plus?

Stray komt dus bij lancering meteen naar PS Plus Extra en PS Plus Premium, maar daar houdt het niet bij op. Op Reddit is men gaan graven en kwam uit bij een andere game die getoond werd tijdens de State of Play: Rollerdrome. De game is een futuristisch ogende versie van Tony Hawk's Pro Skater, maar dan met geweren. Rollerdrome staat gepland voor een release op 16 augustus.
Rollerdrome heeft een aantal bijzondere overeenkomsten met Stray. Beide games zijn getoond tijdens de State of Play en beiden hebben een releasedatum halverwege de maand, precies als de nieuwe toevoegingen aan PS Plus Extra en PS Plus Premium bekendgemaakt worden. Daar blijft het niet bij: beide games zijn ook niet te pre-orderen in de PlayStation Store. Een laatste aanwijzing: normaliter loopt de timer van lancering van games af om middernacht. Bij Rollerdrome en Stray is dat niet het geval, die lopen af om 18:00. Dit alles is mogelijk een sterke hint dat Rollerdrome in augustus naar PS Plus Extra gaat komen.
Mocht het inderdaad zo zijn dat zowel Stray als Rollerdrome lanceringstitels op PS Plus Extra zijn, dan werpt dat een heel ander licht op de uitspraak van Jim Ryan. De grote AAA games van Sony's eigen studio's zullen wellicht nog steeds niet meteen naar PS Plus komen, het kan wel degelijk zo zijn dat PS Plus abonnees regelmatig lanceringstitels op de dienst kunnen verwachten. Wellicht worden PS Plus Extra en PS Plus Premium dan toch een grotere concurrent voor de Game Pass dan velen tot nu toe dachten.

Populair Nieuws