Hacker van Twitter account Trump niet strafbaar volgens OM

News
woensdag, 16 december 2020 om 15:00
Eerder dit jaar heeft de ethische hacker Victor Gevers zichzelf toegang verschaft tot het Twitter account van president Donald Trump. Dat heeft het OM nu bevestigd, maar de Nederlander is niet strafbaar bezig geweest volgens de instantie.
Donald Trump is niet bepaald snugger omgegaan met zijn geliefde Twitter account. De president van de Verenigde Staten gebruikt het social media platform veelvuldig, maar kreeg eerder dit jaar een onverwachte bezoekers. De Nederlandse ethische hacker Victor Gevers wist namelijk in te loggen op zijn account. Daar hoefde hij geen speciale apparatuur voor te gebruiken, want Gevers wist het wachtwoord simpelweg te raden: MAGA2020! Trump had bovendien ook geen tweestapsverificatie ingeschakeld.
Het Witte Huis heeft ontkent dat er iemand anders heeft ingelogd op het Twitter account van Donald Trump, maar het OM heeft nu bevestigd dat Gevers zichzelf daadwerkelijk toegang heeft verschaft. Dat blijkt uit een verklaring van het Openbaar Ministerie aan de Volkskrant.

Waarom krijgt de hacker geen straf?

Het OM zal de hacker alleen niet gaan aanklagen. Volgens de instantie zijn er namelijk geen strafbare feiten gepleegd door Gevers. Dat komt doordat hij contact zocht met de Amerikaanse inlichtingendiensten, Twitter en het Witte Huis over de kwestie. Daarnaast heeft hij ook tips gegeven om het account van Trump minder kwetsbaar te maken voor hackers met slechte bedoelingen.
Volgens het OM heeft Gevers daarmee aan een aantal bijzondere omstandigheden voldaan, waardoor zijn acties niet meer strafbaar zijn. Het WItte Huis houdt nog steeds vol dat het Twitter account van Trump nooit is gehackt.

Populair Nieuws