Grootste bioscoopketen van de wereld zo goed als failliet

  Vanwege corona vallen er financieel helaas bijna overal harde klappen. Vooral de horeca en de entertainmentbranche lijden er zwaar onder. Voor de bekende AMC Theaters uit de Verenigde Staten heeft hoogstwaarschijnlijk het laatste uur geslagen. Het appeltje voor de dorst is op en met de huidige ontwikkelingen gaan de American Multi-Cinemas het niet volhouden.

  Bestaat de bioscoop straks nog?

  AMC Theaters is het grootste bioscoopketen ter wereld, met ruim 1000 bioscopen, ruim 12.000 bioscoopzalen en ruim 40.000 medewerkers. De theaterketen zit momenteel in zwaar weer door de coronacrisis. AMC gaf in een deponering (via Darkhorizons) aan:

  “De huidige kasmiddelen zijn met de huidige ontwikkelingen eind 2020 of begin 2021 volledig uitgeput, de bezettingsgraad is de laatste maanden met zo’n 85% afgenomen”.

  Naast dat het door corona wereldwijd is een stuk rustiger is vanwege angst die bij mensen heerst en/ of maatregelen die in een land gelden, helpt het ook zeker niet mee dat veel grote filmbedrijven ervoor kiezen om grote titels uit te stellen of vaak zelfs ervoor kiezen om de bioscoop over te slaan en direct op een streamingdienst te plaatsen. Zo zagen we dit recent bijvoorbeeld bij Mulan. De film liet de bioscoop links liggen en kwam met een meerprijs direct op Disney+. De International Union of Cinema, dat verantwoordelijk is voor bioscopen in 38 Europese landen, geeft aan alles behalve blij te zijn met deze ontwikkeling en wil dan ook snel verandering:

  "Tegen de tijd dat sommige studio's besluiten dat het moment rijp is om hun films uit te brengen, kan het te laat zijn voor veel Europese bioscopen".

  Gaan de Europese bioscopen Amerika achterna?

  Het is ook nog maar de vraag of de meeste bioscopen in Nederland deze crisis gaan overleven, dit is pijnlijk omdat het bioscoopbezoek de laatste jaren weer helemaal terug was. Pathé had in 2019 maar liefst 16 miljoen bezoekers, in heel Nederland waren dat er maar liefst 38 miljoen. Ondanks de opkomst van streamingsdiensten en televisies die steeds groter worden, werd de bioscoop echt als avondje uit gezien.

  Zeker de nieuwe zalen met bewegende stoelen en special effects waren echte publiekstrekkers. Het zou daarom eeuwig zonde zijn alles straks bijna alle bioscopen zullen omvallen, maar gezien de recente ontwikkelingen zit dat er wel aan te komen. Voor Amerika is het al vijf voor twaalf en de Europese bioscopen zullen in dit tempo ook snel volgen.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.