Update - Groot gedeelte Reddit op zwart gegaan uit protest

News
woensdag, 14 juni 2023 om 13:00
2022 03 04 redditf1646391233
Veel Reddit-gebruikers kunnen momenteel niet hun favoriete subreddits gebruiken. Een groot gedeelte van het platform is namelijk op zwart gegaan uit protest tegen een controversiële verandering.

Update - Subreddits permanent op zwart

Het protest van veel subreddits duurt tot vandaag, maar er is nu ook door veel moderators besloten om de actie permanent door te zetten - totdat Reddit echt de plannen aanpast. Dat blijkt uit reacties van moderators op r/ModCoord. Ondertussen heeft de CEO van Reddit aan het personeel laten weten dat hij verwacht dat de actie 'overwaait net zoals andere acties op Reddit'.
Origineel bericht:
De moderators van ruim 6000 subreddits hebben besloten om mee te doen aan een gezamenlijke actie tegen Reddit. Daar vallen ook de meest populaire subreddits onder, waaronder r/funny, r/awww, r/gaming en r/music.
De meeste subreddits zullen van 12 tot en met 14 juni op ‘private’ worden gezet, waardoor ze niet meer te bezoeken zijn en er kunnen geen nieuwe posts worden gemaakt. Mogelijk zullen sommige subreddits na die periode permanent niet meer te bezoeken zijn. Een Twitch-stream houdt hoeveel en welke subreddits er allemaal op zwart zijn gegaan.

Waarom wordt er een protest gehouden op Reddit?

De reden voor de actie is een beslissing van de leiding van Reddit. Het bedrijf heeft namelijk besloten om de prijs te verhogen voor toegang tot de API van Reddit. Die toegang is nodig voor third party apps om te kunnen blijven bestaan, evenals het laten draaien van nuttige bots.
Door de verhoogde prijs wordt het alleen onmogelijk voor populaire third party apps om nog te kunnen blijven bestaan. De populairste versie, Apollo, zou namelijk 20 miljoen dollar per jaar moeten betalen aan Reddit. Daardoor wordt eigenlijk alleen de mobiele app van Reddit zelf een mogelijkheid om het social media platform te kunnen gebruiken.
De verandering betekent daarnaast ook dat het bijna onmogelijk wordt voor moderators om de regels te hanteren op populaire subreddits. De app van Reddit zelf biedt namelijk niet genoeg opties om te modereren, in tegenstelling tot third party apps. Voorlopig is Reddit niet van plan om de prijzen aan te passen, ondanks het protest.
Dit bericht is bijgewerkt op 14 juni 2023.