Een voordeel van fysieke
games dat veel digitale platforms niet hebben, is dat je je games kunt uitlenen of
delen in je familie. Maar
Steam heeft daar een oplossing voor. De nieuwe Steam Families-feature is nu voor iedereen beschikbaar.
Wie goed bekend is met Steam wist misschien al dat het mogelijk was om games te delen met andere gebruikers. Makkelijk was het alleen niet: gebruikers die games met elkaar wilden delen moesten op elkaars
PC inloggen en instellingen aanpassen die niet per se makkelijk te vinden waren. Sinds dit voorjaar is er alleen
een vervanger van dat systeem in bèta beschikbaar.
De bètaperiode van Steam Families is nu alleen voorbij, dus
iedereen kan de feature gebruiken. Via een Steam Family kunnen maximaal zes gezinsleden hun games delen. Maar één gezinslid hoeft een game te kopen om te zorgen dat iedereen het kan spelen met een eigen save file en eigen Achievements-progressie. Maar als je dezelfde game met meerdere mensen tegelijk wil spelen, moeten er meerdere exemplaren in de familie zijn
De meeste games mogen op deze manier gedeeld worden, maar een ontwikkelaar kan kiezen om een game niet deelbaar te maken. Ook als je naast je Steam-account nog een ander account moet hebben om een game te kunnen spelen, kun je die game niet delen. Games die in aanmerking kwamen voor het oude Family Sharing, komen in principe ook in aanmerking voor delen via Steam Families.
Ook ouderlijk toezicht via Steam Families
Een andere handige feature van Steam Families is ouderlijk toezicht. Een gebruiker in een Steam Family kan de rol van volwassen of kind krijgen. De volwassenen in een familie kunnen zien wat hun kinderen spelen en hoe lang en kunnen ook zorgen dat de kinderen bepaalde games niet kunnen spelen. Kinderen kunnen, als ze een game willen hebben, verzoeken dat een volwassenen ervoor betaalt.
Valve gaat er niet vanuit dat je heel vaak zult wisselen van familie. Hoewel je als volwassene op elk moment uit een familie kan stappen en er ook andere gebruikers uit kan zetten, mag je niet bij een nieuwe familie aanschuiven tot een jaar nadat je lid werd van de eerste. Je moet dus goed overwegen bij welke gezin je jezelf wil rekenen.