De
PS5 Pro heeft een schrikbarend hoog prijskaartje. Veel spelers kijken daarom naar andere opties. Gaat de console zorgen voor een grote groei in de
PC gaming-markt?
Hoewel de
PlayStation 5 al bijna vier jaar geleden is gelanceerd, is er nog geen permanente prijsverlaging geweest voor de console. Af en toe is het apparaat goedkoper te krijgen, maar je moet dan profiteren van een sale. Sterker nog, de adviesprijs van de PS5 is in al die jaren alleen maar omhoog gegaan naar 550 euro.
Voordat de
PlayStation 5 Pro werd onthuld, was het dan ook al duidelijk dat er een pittig prijskaartje aan verbonden zou zijn. Velen dachten aan 600 euro - met eindelijk een prijsverlaging voor de normale PS5 om een verschil te krijgen tussen de twee versies - of anders 700 euro. Al zou dat laatste al aan de hoge kant zijn als
Sony mensen wilde overhalen om de PS5 Pro te kopen.
Deze week is alleen bekend geworden dat die speculaties niet eens in de buurt zaten van de daadwerkelijke prijs. De PS5 Pro heeft namelijk
een prijskaartje van 800 euro en dan heeft de console nog niet eens een disc-drive. Wil je die los erbij aanschaffen om fysieke games te spelen, waarvan veel PS5-eigenaren ondertussen een aardige collectie hebben, dan moet je nog apart
een disc-drive aanschaffen van 120 euro.
800 euro, laat staan 920 euro, voor een console is voor velen gekkenwerk. Een console moet immers een betaalbare optie zijn om te gamen. Veel spelers hebben daarom nu al besloten om bij de normale PS5 te blijven of om te kijken naar andere opties. En als je een console hebt voor 920 euro, dan lonkt er al snel een bepaalde optie: PC gaming.
Hoeveel PC krijg je voor een PS5 Pro?
De vraag is natuurlijk wat je kan kopen voor de prijs die je normaal zou moeten betalen voor een
PlayStation 5 Pro. Voor ongeveer 920 euro kan je
een volledige PC in elkaar zetten met een Ryzen 7 5700X3D processor en een Nvidia RTX 4060.
De grafische kaart is niet krachtig genoeg om alle games mooier te draaien dan waarschijnlijk een PS5 Pro, maar je hebt voor die prijs wel een krachtige 1440p-machine. Bovendien is de processor veel sterker dan de PS5 Pro - die krijgt namelijk geen upgrade met de nieuwste versie - waardoor CPU-intensieve games wel een stuk beter zullen draaien.
Heb je al een PC staan, die enkel nog een paar upgrades nodig hebt, zoals een nieuwe processor of videokaart. Dan kan je veel meer geld investeren in die onderdelen en wel een PC maken die even krachtig of krachtiger is dan een PS5 Pro.
Een PC biedt daarnaast ook nog andere voordelen. Zo kan een PC simpelweg veel meer dan een console. Waar laatstgenoemde is gemaakt voor mediaconsumptie, voor games, films/series of muziek, kan je op een PC dat en nog veel meer doen. Zo kan je met je nieuwe PC ook je werk uitvoeren als je thuiswerkdagen hebt.
Op de lange termijn bespaar je bovendien ook veel geld. Games zijn een stuk goedkoper op PC en je hoeft geen maandelijks abonnement af te sluiten om online te gamen. De kosten die je bespaart tellen na een paar maanden al snel op.
Dan is er natuurlijk ook nog het aanbod van games. Op PC is er simpelweg een veel groter aanbod. Niet alleen van PC-exclusive games, maar ook titels die op Xbox uitkomen en tegenwoordig zelfs de PS5. Je moet voor die laatste games alleen wel een jaartje geduld hebben, voordat de PC-port verschijnt.
Krijgt de PC-markt nu een grote groei?
Het lijkt er dus op dat een nieuwe PC bouwen of een je bestaande PC upgraden een aantrekkelijke optie is als je het overweegt om een PS5 Pro te halen. Het is alleen de vraag hoeveel mensen daadwerkelijk de overstap zullen maken. En dat gaan er waarschijnlijk niet zoveel zijn als momenteel lijkt - op social media lijkt vrijwel iedereen nu namelijk een nieuwe gaming PC te overwegen.
Er zijn namelijk altijd nog een aantal voor- en nadelen voor PC en consoles die blijven bestaan. Sommige mensen willen bijvoorbeeld gewoon lekker op de bank kunnen gamen en niet achter hun bureau zitten. En anderen prefereren het plug ‘n play-gehalte van een console. Start de game op en je kan meteen aan de slag.
Dat laatste is tegenwoordig alleen ook niet meer zo’n probleem op PC. Via Nvidia GeForce Experience kan je bijvoorbeeld automatisch de ‘beste’ instellingen selecteren voor een game, gebaseerd op jouw hardware. Of zet de instellingen in een game simpelweg op één van de presets, zoals medium of high.
Via Steam en andere launchers wordt ook de rest een stuk makkelijker gemaakt. Updates worden automatisch geïnstalleerd, je kan in één blik zien of er ondersteuning is voor controllers (wat voor multi-platform games eigenlijk altijd het geval is) en meer. Een gaming PC is anno 2024 niet meer zo complex. Het moeilijkste is om een PC in elkaar te zetten, maar met een tutorial ernaast of een goede vriend die er verstand van heeft is dat ook een obstakel die geen probleem moet zijn.