Steam voegt optie toe om games gratis te delen met familieleden

News
dinsdag, 19 maart 2024 om 10:30
2023 09 02 steam 1f1673260065
Met fysieke games was het altijd makkelijk om games uit te lenen aan familieleden, maar dat is een stuk moeilijker geworden met digitale games. Gelukkig heeft Steam nu een oplossing gevonden om games gratis te delen.
Valve heeft maandagavond een nieuwe feature voor Steam aangekondigd, genaamd Steam Families. Spelers die zich aanmelden voor de beta kunnen op het platform een Steam Family maken en tot vijf familieleden uitnodigen om er onderdeel van te worden. Als onderdeel van zo’n familie biedt een aantal handige voordelen.
Leden van een familie kunnen namelijk games in hun bezit delen met anderen, ongeacht of je zelf ook online bent. Ben je bijvoorbeeld zelf bezig met Baldur’s Gate 3 en wil je broertje Portal 2 spelen, dan kan hij de game opstarten vanaf zijn eigen Steam-account. Ook zal hij dan zijn eigen save file hebben en achievements kunnen behalen.
Zijn er familieleden die dezelfde game tegelijkertijd willen spelen, dan is dat ook mogelijk, maar dan moeten er wel evenveel kopieën aanwezig zijn in de libraries van de familie. Om Portal 2 bijvoorbeeld in co-op te spelen moeten er twee familieleden in het bezit zijn van de game, maar het maakt niet uit wie dat precies zijn.

Bijna geen restricties meer

Eerder was het ook mogelijk om games te delen, maar moest de eigenaar van de game offline zijn en moest er gespeeld worden op de save file van de eigenaar. De enige restrictie die er nu is, is dat het niet mogelijk is om games te delen die een third party launcher gebruiken, zoals games van EA of Ubisoft.
Wel zal je moeten uitkijken aan wie je precies je games uitleent. Is één van de familieleden namelijk aan het cheaten en wordt hij of zij geband, dan zal de originele eigenaar van de game ook geband worden.
Voor ouders biedt Steam Families ook de mogelijkheid om meer Parental Controls in te stellen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in te stellen hoe lang er gespeeld kan worden, tot welke games kinderen toegang hebben en kunnen kinderen ‘vragen’ of er een game gekocht kan worden.