Gran Turismo film krijgt kritiek om “smakeloze” verandering

News
woensdag, 09 augustus 2023 om 14:30
gran turismo filmf1683040952
Binnenkort draait Sony’s nieuwste game-film in de bioscoop. Deze vertelt het waargebeurde verhaal van een Gran Turismo-speler die de kans kreeg om in het echt coureur te worden. Maar een detail uit dat waargebeurde verhaal is veranderd op een manier waar veel kritiek op komt.
Je haalt misschien niet direct een voor de hand liggend verhaal voor een film uit de Gran Turismo-games, maar de film is ook niet daadwerkelijk gebaseerd op de game zelf. Hij gaat over Jann Mardenborough, die dankzij zijn skills in de Gran Turismo game autocoureur kon worden. Zijn carrière verliep alleen niet vlekkeloos: bij een ongeluk in 2015 raakte Mardenboroughs auto van de baan en kwam een toeschouwer om het leven.
Die gebeurtenis komt ook voor in de Gran Turismo-film, maar de tijdlijn is veranderd op een manier die veel kritiek krijgt. In de film wordt het schuldgevoel dat Mardenborough overhoudt aan het ongeluk namelijk gebruikt als aanleiding voor een paar mooie peptalks die hem uiteindelijk naar een podiumplek in de 24 uur van Le Mans sturen. In werkelijkheid werd Mardenborough derde in de 24 uur van Le Mans in 2013, terwijl het ongeluk pas twee jaar later was.
Critici vinden daarom dat de dood van een echte persoon op een wat goedkope manier in de film verwerkt is. Een recensent van de Evening Standard noemt het “verwerpelijk” dat de film suggereert dat de dood van deze toeschouwer Mardenborough motiveerde om een grote prestatie te leveren, die in werkelijkheid allang geleverd was. Ook Polygon had kritiek en noemt het verschuiven van de gebeurtenissen smakeloos.

Gran Turismo film nu te zien in de bioscoop

Het is niet uniek dat een film over een echte persoon de feiten wat herschikt omwille van een (hopelijk) beter verhaal. Vaak storen kijkers zich daar niet heel erg aan, al gaat het meestal niet om de tragische dood van een omstander. Als je de Gran Turismo film zelf wil beoordelen, kun je hem nu in de bioscoop zien.