Apple aangeklaagd wegens Tetris-film

News
woensdag, 09 augustus 2023 om 15:30
Eerder dit jaar bracht Apple TV+ een film uit over Tetris. De film volgt Henk Rogers, gespeeld door Taron Egerton, terwijl hij vanuit de Sovjet-Unie Tetris probeert te verkopen aan Nintendo. Volgens Dan Ackerman, de hoofdredacteur van techsite Gizmodo, lijkt de film alleen verdacht veel op zijn boek.
Dan Ackerman bracht in 2016 het boek The Tetris Effect: The Game That Hypnothized the World uit. Apple TV+’s Tetris heeft volgens hem ‘exact hetzelfde gevoel, dezelfde toon, aanpak en dezelfde scènes’ als zijn boek (via Reuters). Volgens de rechtszaak beschrijft het boek van Ackerman de Sovjetgeschiedenis van Tetris en de strijd om de wereldwijde licentierechten als een ‘Koude Oorlog-thriller met een politieke intrige-invalshoek’, iets wat de film ook doet.
Daarom klaagt de auteur Apple, de makers van de film en de Tetris Company aan. Hij eist een schadevergoeding van ten minste 6% van het productiebudget van de film bestaande uit 80 miljoen dollar. Aangezien zowel het boek als de film gebaseerd zijn op historische gebeurtenissen wordt het geen makkelijke rechtszaak voor Ackerman.

Heeft Apple plagiaat gepleegd bij het maken van Tetris?

Op historische gebeurtenissen rust namelijk geen auteursrecht. De Tetris film heeft alleen niet enkel inspiratie uit de geschiedenis opgedaan, maar zou volgens Ackerman ook specifieke onderdelen van zijn boek hebben overgenomen. Het gaat om passages die hij zelf speculatief heeft aangedikt en dus niet geheel berusten op feiten.
Ackerman stuurde voordat zijn boek uitkwam in 2016 een versie van The Tetris Effect op naar de Tetris Company. Het bedrijf stuurde hem een ‘sterk geformuleerde cease and desist brief’ en ontmoedigde producenten die geïnteresseerd waren in het verfilmen van zijn boek.