Google steekt stokje voor AirTag stalking

News
vrijdag, 28 juli 2023 om 13:30
AirTags zijn heel handig, maar kunnen helaas ook misbruikt worden. Apple waarschuwt je als je onbekende AirTag bij je hebt. Dat gaan Android-apparaten nu ook doen.
Je hebt tegenwoordig allerlei manier om te zorgen dat je je spullen niet zomaar kwijtraakt. Stop bijvoorbeeld een AirTag in je tas en je kunt hem zo terugvinden via Apple’s Find My-functie. Maar als iemand je tegen je wil probeert te volgen, kan dat ook redelijk makkelijk met een AirTag.
iPhones waarschuwen je daarom als je een AirTag bij je hebt die niet van jou is. Maar een stalker kan natuurlijk ook een AirTag in je tas of jaszak verbergen als je een Android-telefoon hebt. Apple en Google hebben daarom de handen ineen geslagen: je Android-toestel herkent ook AirTags en waarschuwt je als je een onbekende bij je hebt.
Dat geldt ook voor andere bluetooth trackers, want de markt is natuurlijk niet beperkt tot AirTags. Ergens deze maand kun je een update verwachten voor Android die maakt dat je gewaarschuwd wordt voor onbekende trackers. Je moet minimaal Android 6 hebben om de update te otnvangen, dus je hoeft niet de nieuwste telefoon te hebben om profijt te hebben van deze functie.

Google’s antwoord op AirTags uitgesteld

Google werkt ook aan een netwerk dat lijkt op Apple’s Find My-functie. De uitrol daarvan is alleen even uitgesteld, zodat Apple de kans heeft om te zorgen dat iPhone gebruikers ook meldingen krijgen wanneer ze een onbekende tracker in Google’s netwerk bij zich hebben. Zo moet voorkomen worden dat stalkers ongeremd Android bluetooth trackers kunnen gebruiken tussen de uitrol van het netwerk en het moment dat Apple gebruikers kan beschermen.