Apple neemt anti-stalking maatregelen voor AirTags

News
donderdag, 24 februari 2022 om 9:00
apple airtagf1619082773
Vorig jaar introduceerde Apple een handige gadget om zaken als sleutels en tassen makkelijker terug te vinden. Deze AirTag leidde al snel tot zorgen over stalking. Apple neemt nu nog meer maatregelen om gebruikers veilig te houden, meldt 9to5Mac.
Om stalking tegen te gaan had Apple al een alarm in de AirTag gebouwd. AirTags die niet met hun eigen gekoppelde iPhone meereisden, gingen na drie dagen piepen. Critici vonden dat veel te lang, en daarom veranderde Apple na een paar weken dit naar 8 tot 24 uur. Het bedrijf koos er bewust voor om de tijd willekeurig te maken, zodat stalkers moeilijker kunnen inschatten hoe lang een stiekem geplaatste AirTag ongemerkt blijft.
Ondanks deze maatregel worden de AirTags tóch gebruikt om mensen zonder toestemming te volgen. Politie over de hele wereld ontving meerdere meldingen over AirTags die ingezet worden voor stalking. Zo vertelt een vrouw aan The Guardian dat iemand een AirTag in haar jaszak had gestopt en haar vier uur lang heeft kunnen volgen voordat Apple haar een waarschuwing stuurde over een ‘onbekende accessoire’ die al een tijd met haar meereisde: "De eigenaar kan de locatie zien.’’
apple airtags einrichtenf1645615079

Anti-stalking maatregelen voor AirTags

Naar aanleiding van al deze meldingen kondigde Apple eerder deze maand al aan om meer veiligheidsmaatregelen te nemen. In de meest recente bètaversie voor iOS 15.4 zijn dan ook nieuwe functies gevonden die ontworpen zijn om stalking te voorkomen. Tijdens het instellen van je AirTag krijg je nu een waarschuwing dat iemand tracken zonder diens toestemming een misdaad kan zijn en dat de politie details over de eigenaar van de AirTag kan opvragen. ‘’AirTag is gelinkt aan je Apple ID,’’ staat in de melding.
De waarschuwing over een ‘onbekende accessoire’ wordt ook aangepast. iOS 15.4 kan namelijk detecteren om wat voor accessoire het gaat. De ‘onbekende accessoire’ melding kon voorheen ook om een setje AirPods gaan. Als je nu een onbekende AirTag bij je hebt, zal de melding dit duidelijk vermelden.
Apple gaat het daarnaast makkelijker maken om de onbekende AirTags te vinden. Nu kun je alleen items die gekoppeld zijn aan je Apple ID traceren, maar met de nieuwe versie van iOS krijg je straks nauwkeurige pijlen in welke richting je moet lopen en hoeveel meter het voorwerp is verwijderd. Dit kan wel pas nadat je een melding hebt ontvangen en is alleen mogelijk op de iPhone 11 en nieuwer.

Populair Nieuws