Google neemt actieve rol in bescherming privacy

News
vrijdag, 04 augustus 2023 om 12:00
googlef1621409529
Dankzij Google is het heel makkelijk om allerlei informatie te vinden. Helaas heeft dat ook zijn nadelen, bijvoorbeeld als er informatie over jou op het internet staat die je liever niet openbaar wil hebben. Google gaat je hier nu actiever tegen beschermen.
Het kan helaas voorkomen dat er persoonlijke informatie van jou op het internet staat, terwijl je die er niet op wil hebben. Zaken als je adres en contactgegevens zijn voor de meeste mensen strikt privé. Dan wil je niet dat die informatie vindbaar is voor iedereen die je naam door Google haalt.
Toch kan dat gebeuren zonder dat je het weet. In dat geval was het al mogelijk om Google te vragen om bepaalde zoekresultaten te verwijderen, maar dan moest je ze eerst zelf vinden en zelf verzoeken dat Google actie ging ondernemen. Maar nu gaat Google een actievere rol nemen in het beschermen van je gegevens.
Vanaf een speciaal “results about you” dashboard kun je Google laten zoeken naar jouw informatie en vervolgens snel en gemakkelijk zorgen dat zoekresultaten waar je niet van gediend bent verwijderd worden. Je kunt ook instellen dat Google je automatisch notificaties stuurt als er een nieuw zoekresultaat is met jouw gegevens. Momenteel is deze functie alleen nog in de VS beschikbaar, maar Google is bezig om het uit te breiden naar andere landen.

Nieuwe Google feature handig voor doxing slachtoffers

Google kan de pagina waar je informatie op staat helaas niet uit de lucht halen: hij wordt alleen uit de zoekresultaten van Google verwijderd. Toch is dit een handige feature voor mensen die bijvoorbeeld slachtoffer zijn geworden van doxing, een sinds kort eindelijk strafbare praktijk waarbij je adres of contactgegevens zonder jouw toestemming online worden gezet. Je gegevens zijn meteen minder vindbaar en bovendien kun je snel zien of er andere sites zijn waartegen je eventueel stappen moet ondernemen.