Doxing wordt binnenkort eindelijk strafbaar in Nederland

News
donderdag, 13 juli 2023 om 9:00
hamer rechterf1689175595
Het ongewenst verspreiden van persoonlijke gegevens, ook wel bekend als doxing, wordt binnenkort strafbaar in Nederland. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel hierover aangenomen.
Het komt de laatste jaren vrij vaak voor dat persoonlijke gegevens van mensen ongewenst worden gedeeld op het internet. Dat kan zijn in de vorm van adresgegevens, maar ook telefoonnummers of foto’s. Vanaf 1 januari 2024 zal die praktijk strafbaar worden.
De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel over doxing aangenomen, dat al in 2021 werd voorbereid door voormalig minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Die beslissing is te lezen op de website van de Rijksoverheid. Met de invoering van de wet zal er op het verspreiden van persoonlijke gegevens een gevangenisstraf van twee jaar staan of een geldboete van maximaal 22.500 euro. Gaat het om personen met een bepaald beroep, dan kan de straf nog verder oplopen met een derde.

Welke beroepen worden speciaal beschermd?

De groep mensen die met name in bescherming genomen moeten worden door de wet, zijn politici, wetenschappers, politieagenten, rechters, advocaten en journalisten. Mensen met die beroepen zijn de afgelopen jaren namelijk extra vaak belaagd vanwege hun werk.
Zo zijn bijvoorbeeld de adresgegevens gedeeld van meerdere ministers en andere politici, die daar vervolgens veel last van hebben gehad. Boeren zijn bijvoorbeeld twee keer naar het woonadres van minister van Landbouw Christianne van der Wal gegaan, waar ook haar kinderen aanwezig waren. Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgoz keurde de actie van de boeren destijds sterk af.

Populair Nieuws