Google Maps neemt veiligheidsmaatregelen voor burgers in Oekraïne

News
maandag, 28 februari 2022 om 11:30
pexels brett jordan 5444631f1646037681
Het moederbedrijf van Google, Alphabet, heeft verschillende live-verkeersinformatiefuncties op Google Maps uitgeschakeld in Oekraïne. Die gegevens zouden namelijk levens in gevaar kunnen brengen. Dit meldt Reuters.
Om de burgers in Oekraïne te beschermen heeft Google besloten bepaalde functies met live-informatie uit Google Maps te verwijderen. De techgigant zegt tot deze beslissing te zijn gekomen na overleg met lokale overheden.
In veel landen toont Google Maps actuele verkeersgegevens en hoe druk het is op openbare plekken, zoals in winkels en restaurants. In Oekraïne is dit nu dus uitgezet. De live-verkeersinformatie wordt wel nog gebruikt bij de navigatiefuncties in auto’s.
Een Amerikaanse professor in Californië deelde eerder al dat in de uren voor de Russische invasie hij via Google Maps de Russische troepen kon tracken. De data wees op ongewone verkeersdrukte in het Russische grensgebied. De professor denkt dat hij en zijn mede-onderzoekers als één van de eerste de militaire operatie hebben gezien.

Eerdere maatregelen tegen Rusland

Dit is niet de eerste stap die Google neemt omtrent de oorlog in Oekraïne. Op verzoek van de Oekraïense regering heeft het bedrijf de Android-app van het Russische staatsmedium RT uit de Google Play Store in Oekraïne verwijderd. Ook Meta en YouTube ondernemen actie. Facebook heeft accounts van de Russische media geblokkeerd en YouTube heeft een aantal Russische staatskanalen uit de lucht gehaald.

Populair Nieuws