Google lanceert Android 11 en begint met eerste uitrol

News
woensdag, 09 september 2020 om 10:30
android 11f1588947190
Aan het einde van dit jaar zal Apple komen met iOS 14 voor de iPhone en iPad, maar eerst is Google aan de beurt. Het bedrijf lanceert namelijk vandaag het besturingssysteem Android 11.
De ontwikkeling van Android 11 is niet helemaal soepel verlopen voor Google, met meerdere keren uitstel en een verlengde beta-periode. Uiteraard kwam dat door het coronavirus, waarbij veel werknemers vanuit huis moesten werken. Toch is het Amerikaanse bedrijf gelukt om de laatste puntjes op de i te zetten het de nieuwe versie van Android vandaag te lanceren. Dat maakt David Burke, de VP van Android Engineering bekend in een blogpost.
Android 11 zal een aantal nieuwe functies introduceren op smartphones. Zo zullen meerdere apps bubbles gaan krijgen, een feature die bekend is geworden door Facebook Messenger. Op die manier kunnen gebruikers chatten in de ene app, zonder dat een andere applicatie daarvoor gesloten of op standby gezet moet worden.
Ook krijgt het besturingssysteem nu een ingebouwde functie om een video te maken van het scherm. Die optie was er al in skins van derde partijen, zoals Samsung en Huawei, maar is nu beschikbaar voor alle gebruikers van Android. Op de achtergrond zal er daarnaast meer worden gedaan om jouw informatie te beveiligen. Zo zullen toestemmingen voor apps na verloop van tijd automatisch gereset worden, als ze niet worden gebruikt.

Wachten op de Android 11 uitrol

Hoewel Android 11 vanaf vandaag officieel gelanceerd is, betekent dat niet dat je meteen met het nieuwe besturingssysteem aan de slag kan. Pixel smartphones zullen als eerste de update krijgen en andere fabrikanten zullen zelf de update moeten uitrollen bij hun gebruikers. Hoe lang dat precies duurt kan verschillen van een paar dagen tot enkele maanden.