Google gaat je account misschien verwijderen

News
woensdag, 17 mei 2023 om 10:00
googlef1621409529
De kans is zeer aanwezig dat je een Google account hebt. Gmail is een populaire gratis e-mail dienst en als je gebruik wil maken van alle features van YouTube heb je ook geen Google account nodig. Maar als je er één hebt dat je bijna nooit gebruikt, kan het zijn dat het door Google verwijderd wordt.
Google komt per direct met een aangepast beleid rondom inactieve accounts. Er worden veel Google accounts gemaakt die daarna min of meer vergeten worden. Die worden na verloop van tijd kwetsbaar, omdat de gebruikers vaak niet genoeg veiligheidsmaatregelen hebben ingesteld.
Daarom gaat Google accounts die twee jaar lang niet zijn gebruikt verwijderen. Daarmee gaat ook alle inhoud van het account verloren, zoals documenten in Google Drive of foto’s in Google Photos. Het gaat hierbij alleen om persoonlijke accounts: als een account beheerd wordt door een bedrijf of organisatie blijft het bestaan.
Accounts worden op zijn vroegst in december van dit jaar verwijderd. Mocht je dus ergens een ongebruikt account hebben, dan heb je nog even de tijd om verwijdering te voorkomen. Als je account verwijderd wordt, krijg je daar maanden van tevoren waarschuwingen over, op zowel dat account als een herstel e-mail, als die is ingevuld. Accounts die na het aanmaken nooit zijn gebruikt worden als eerste verwijderd.

Kun je voorkomen dat Google je account verwijdert?

Als je een account hebt dat je bewust niet zoveel gebruikt is het gelukkig makkelijk om te zorgen dat het blijft bestaan. Als je het ééns in de twee jaar gebruikt, is het al genoeg om te voorkomen dat Google het gaat verwijderen. Je kunt bijvoorbeeld een mail lezen of versturen, een YouTube video kijken of iets opzoeken via Google terwijl je bent ingelogd. Ook accounts die gebruikt worden als mailadres voor een abonnement worden niet verwijderd.