Glasvezel maakt opmars in Nederland

News
woensdag, 11 januari 2023 om 18:00
storingf1623744697
Het glasvezelnetwerk wordt, met name sinds vorig jaar, flink uitgebreid in Nederland. Dat betekent natuurlijk ook dat het aantal huishoudens met een glasvezelabonnement stijgt. Voor het eerst zijn er nu meer glasvezelabonnementen dat koperabonnementen.
Wie intensief internet gebruikt is maar al te blij met een glasvezelaansluiting. Deze aansluiting maakt veel hogere download- een uploadsnelheden mogelijk. Dat betekent dat je bijvoorbeeld meer tegelijk kunt doen met het internet en dat bijvoorbeeld streamen in hogere kwaliteit kan.'
Maar glasvezel is relatief nieuw en nog niet ieder huishouden in Nederland is voorzien van een aansluiting. Daar wordt wel hard aan gewerkt en dat is zichtbaar in het aantal abonnementen. De Autoriteit Consument & Markt meldt dat er voor het eerst meer huishoudens zijn met glasvezel dan met koper.
Er zijn sinds het derde kwartaal van 2022 namelijk 5,3 miljoen huishoudens met een glasvezel aansluiting, waarvan er 2,39 ook een abonnement hebben dat over deze verbinding loopt, 11.000 meer dan in het kwartaal ervoor . Er zijn maar 2,25 miljoen abonnees met koper. Telecom via de kabel wordt nog steeds het meest gebruikt: daar zijn zo’n 3,83 miljoen abonnementen op.

Alleen glasvezel ziet stijging

Het lijkt er alleen wel op dat glasvezel na verloop van tijd ook de kabel kan gaan inhalen. Alleen bij glasvezel was namelijk een stijging te zien in het aantal abonnementen. Zowel koper als kabel daalden, kabel zelfs met 20.000 abonnementen ten opzichte van het vorige kwartaal.