Alles wat je moet weten over de voordelen van glasvezel internet!

Article
dinsdag, 31 maart 2020 om 16:03
fiber 4814456 1920f1585481895
Met de huidige crisis waarin we verkeren wordt het heel duidelijk hoe afhankelijk we tegenwoordig van het internet zijn. Je wil dan ook de meest snelle en stabiele internetverbinding hebben, wat in de vorm komt van glasvezel. In deze special leggen we alles uit wat je moet weten over glasvezel internet.

Wat is glasvezel internet precies?

Er zijn verschillende methodes om jouw PC of andere apparaten te verbinden met het internet. Denk daarbij aan wifi, mobiele netwerken via zendmasten en natuurlijk de klassieke kabel. Laatstgenoemde manier biedt over het algemeen de hoogste snelheden, omdat de data zich een stuk sneller kan verplaatsen via een kabel dan via radiogolven over de ether.
Er zitten alleen ook een groot verschil tussen de verschillende kabels die gebruikt worden voor internetverbindingen. De laatste jaren worden er in Nederland steeds meer glasvezelkabels aangelegd in de grond, die zorgen voor de snelst mogelijke internetverbinding. Glasvezel is namelijk zo dun als een haar en kan data verwisselen door middel van een knipperende laser. Informatie wordt daarmee een stuk sneller overgebracht, tot wel 500 megabit per seconde. Bovendien is de uploadsnelheid met glasvezel altijd precies hetzelfde als je downloadsnelheid.
De verschillen houden bij glasvezel internet alleen niet op. Ook tussen verschillende providers bestaan weer verschillende snelheden en mogelijkheden. Wat voor jou het beste uitkomt kun je uitzoeken door de aanbieders van glasvezel te vergelijken.
construction 1717905 1280f1585481994

Toegang tot glasvezel

Jouw apparaten aansluiten op glasvezel is alleen niet zo makkelijk als simpelweg een contract afsluiten bij een provider en een kastje neerzetten. Om toegang te krijgen tot het razendsnelle internet van glasvezel moeten er namelijk wel glasvezelkabels bij jou in de buurt liggen.
De technologie is al ontdekt door wetenschapper Charles Kao in 1966 en in de jaren 70 verfijnd, maar pas de afgelopen jaren worden de kabels in de grond gelegd in Nederland. Ondertussen ligt er wel al meer dan 200.000 kilometer glasvezel in ons kleine landje. Of je toegang hebt tot glasvezel internet op jouw adres, daar kan je achter komen door de glasvezelcheck. Ligt er nog geen glasvezel, dan zul je geduld moeten hebben of vragen bij de gemeente wanneer de grond een keertje worden opengegooid.
accessibility 3570138 1920f1585482032

Invloed van glasvezel op 5G

Met de nieuwe smartphones die vandaag de dag worden geïntroduceerd wordt er alweer vaak een nieuwe argument gebruikt om het nieuwste model aan te schaffen: ondersteuning voor 5G internet. Het mobiele netwerk is de opvolger van 4G dat smartphones momenteel gebruiken. Zoals gebruikelijk met een nieuwe generatie internet gaat de snelheid weer met flinke stappen vooruit.
Je zou het niet verwachten, maar het glasvezelnetwerk gaat in Nederland alleen een grote rol spelen als het gaat om 5G. Mobiel internet wordt normaliter verspreid door middel van zendmasten, maar de reis van de data gaat vaak voor het grootste gedeelte alsnog over kabels in de grond. Willen we van de echte snelheid genieten dat 5G te bieden heeft, dan is een zo breed mogelijk verspreid glasvezelnetwerk van groot belang.
sony 2619483 1920f1585482081

Gamen zonder zorgen

Het glasvezelnetwerk is dus belangrijk voor mobiele gebruikers, maar ook gamers kunnen er hun voordeel mee doen. Voor games moet je tegenwoordig al veel downloaden, met patches alleen al die tientallen GB’s groot kunnen zijn. Dankzij glasvezel internet kan je zo snel mogelijk je games en updates downloaden.
Er komt bovendien nog een ander voordeel bij kijken voor gamers. Wat je namelijk nooit wil hebben tijdens een spannende, online match is dat je internet plotseling uitvalt. Gelukkig is glasvezel de meest stabiele en betrouwbaarste variant van internet. De kabels zijn namelijk minder gevoelig voor invloed van buitenaf en zullen daardoor een stuk minder vaak jouw PC of consoles beroven van hun internetverbinding. Wil je dus zonder zorgen gamen, dan ben je bij glasvezel internet aan het juiste adres.
Dit artikel is een samenwerking.

Populair Nieuws