Gaat het wachtwoord verdwijnen?

News
dinsdag, 22 februari 2022 om 18:30
wachtwoorden beveiligen dit zijn de tips en de beste apps 129584 2
Wachtwoorden zijn sinds de komst van computers een onderdeel van het dagelijks leven geworden. Met de komst van onder andere gezichtsherkenning lijkt het belang van wachtwoorden steeds meer af te nemen. Bedrijven als Microsoft kijken volgens het AD dan ook vooruit naar een wachtwoordloze toekomst.
Om geen wachtwoord te hoeven gebruiken om in te loggen, zal er gebruik gemaakt worden van multifactorverificatie. Om jezelf online te verifiëren zijn er drie verschillende mogelijkheden. Met een wachtwoord, je unieke vingerafdruk of gezicht, en bijvoorbeeld een app op je telefoon of een usb-sleutel. Bij multifactorverificatie worden meerdere van deze manieren gecombineerd.
Dit is natuurlijk al vaak het geval, maar daarbij moet je vaak je wachtwoord invoeren naast een van de andere twee manieren. In de toekomst zou het wachtwoord dus kunnen verdwijnen. Dan log je in met bijvoorbeeld alleen je vingerafdruk en een code op je telefoon.
Dit systeem is natuurlijk ook niet helemaal waterdicht. Als de technologie achter, bijvoorbeeld gezichtsherkenning, niet sterk genoeg is, kan je het systeem makkelijk omzeilen. Zo kwam de Consumentenbond drie jaar terug met een onderzoek waaruit bleek dat gezichtsherkenning via de frontcamera met een foto ontgrendeld kan worden.
pexels pixabay 4158f1600083069

Wachtwoorden minst veilige optie

Toch is er een grote kans dat er een wachtwoordloze toekomst aan zit te komen. Hoewel de nieuwere verificatiemogelijkheden nog niet perfect zijn, zijn wachtwoorden de minst veilige optie. Door de jaren heen zijn er dan ook genoeg datalekken geweest.
Zo werden een aantal jaar terug Zoom-wachtwoorden op het dark web verkocht en waren honderden miljoenen Facebook-wachtwoorden onveilig opgeslagen. De site Have I Been PWND, waar je kan checken of je slachtoffer bent van een hack, bevatte in 2020 maar liefst 10 miljard wachtwoorden.
Voor nu moeten we het nog even doen met ouderwetse wachtwoorden. Tips nodig voor een goed wachtwoord? Lees hier onze gids.