Filmmakers mogen niet meer liegen in trailers

News
vrijdag, 23 december 2022 om 14:30
2021 08 03 yesterday 2f1671788420
Ana de Armas is verwijderd uit Yesterday, maar zat nog wel in de trailer. Fans stapten daarom naar de rechter en die heeft ze in hun gelijk gesteld. Daardoor mogen filmmakers nu niet meer 'liegen' in hun trailers.
De trailer voor de film Yesterday van Danny Boyle kan gelden als valse reclame. In de trailer was namelijk Ana de Armas te zien, terwijl de actrice uit de film is geknipt.
Volgens Variety staat een Californische rechtbank toe dat delen van een rechtszaak tegen Universal Studios doorgaan, ondanks bezwaren van het productiehuis. Volgens de uitspraak zijn trailers commerciële uitingen die reclame maken voor de inhoud van een film en niet, zoals Universal betoogde, artistieke uitingen die volledige bescherming van het eerste amendement genieten.
Ana de Armas maakte oorspronkelijk deel uit van een liefdesdriehoek in Yesterday. De film is een romantische komedie over een man die wakker wordt in een wereld waar The Beatles nooit hebben bestaan, en vervolgens superster wordt door zich hun liedjes toe te eigenen. Volgens CinemaBlend werd ze geschrapt omdat het publiek slecht reageerde op het feit dat de hoofdrolspeler afdwaalde van zijn centrale relatie.

Komen er nu meer rechtszaken?

In de verdediging voerde Universal aan dat de rechtszaak 'de deuren zou openen' voor zaken van bioscoopbezoekers die zich op meer subjectieve manieren door een trailer bedrogen voeleen.
Het is niet ongebruikelijk dat trailers scenes bevatten die op de vloer van de editing room zijn achtergelaten. Studio’s hebben ook meer dubbelzinnige juridische claims over trailers bestreden, zoals een klacht dat de Ryan Gosling film Drive ten onterechte werd geadverteerd met meer achtervolgingen. De rechtbank was het met Universal eens over het schrappen van enkele claims uit de rechtszaak, waardoor niet alle claims van de aanklagers doorgaan.
Het proces loopt nog steeds, dus het is nog even wachten op de uiteindelijke uitspraak. De rechter heeft nu in ieder geval al een duidelijk signaal afgegeven. En met hedendaagse fans die zich over elke detail van een trailer buigen, kan de beslissing langdurige gevolgen hebben voor filmmakers.

Populair Nieuws