FIFA lootboxes zijn gokken, oordeelt rechter

News
maandag, 06 maart 2023 om 11:00
fifa 23f1658388766
Lootboxes liggen al jaren onder vuur en met name FIFA ligt daarbij onder de loep. Spelers kunnen pakjes spelers kopen om een team samen te stellen, maar weten van tevoren niet wat er in zo’n pakje zit. Een rechter in Oostenrijk heeft nu geoordeeld dat dit gezien moet worden als gokken.
Een rechtszaak die in 2020 is begonnen door enkele Oostenrijkse FIFA-spelers is gewonnen door de spelers. De aanklagers, waaronder een meerderjarige, hadden meer dan 400 euro aan de game “weggegokt”. Ze wilden Sony daarvoor aansprakelijk houden.
De rechter heeft nu geoordeeld dat de lootboxes inderdaad in strijd zijn met de Oostenrijkse wetgeving rondom gokken, zo meldt Games Wirtschaft (via VGC). Omdat de lootboxes meer of minder waard kunnen zijn dan wat een speler ervoor betaalt, kunnen gelukkigen er een financieel voordeel van hebben, wat in strijd is met de Oostenrijkse wet. Sony moet de aanklagers 338,26 euro terugbetalen.
Dat is tenminste het voorlopige besluit. Sony kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak. Overigens is het Sony, maar EA die FIFA daadwerkelijk uitgeeft.

Wordt FIFA in Nederland gezien als gokken?

Ook in Nederland ligt FIFA al geruime tijd onder vuur omdat er elementen in zitten die als gokken beschouwd kunnen worden. De kansspelautoriteit wilde EA daarvoor een flinke boete opleggen. De Raad van State stak daar alleen een stokje voor, omdat de lootboxes maar een klein deel van de game zijn.