Facebook vindt Instagram helemaal niet schadelijk voor tieners

News
maandag, 27 september 2021 om 11:00
insta4f1633013983
Eerder deze maand publiceerde The Wal Street Journal een artikel waarin stond dat Instagram schadelijk zou zijn voor het zelfbeeld van tieners. Nu heeft moederbedrijf Facebook gereageerd op het artikel en zegt dat het een vorm van interpretatie is.
Eerder deze maand publiceerde The Wall Street Journal een verhaal in The Facebook Files. Dit was een reeks verhalen gebaseerd op Facebook-documenten die naar de krant zijn gelekt. Het stuk van 14 september focuste zich op de gegevens die suggereerde dat Instagram een extreem slechte invloed heeft op tieners, voornamelijk tienermeisjes. De WSJ beweerde dat Facebook bewust was van de schade die haar platform heeft op tieners.
Pratiti Raychoudhury, vicepresident en onderzoekshoofd bij Facebook, schrijft in een verklaring dat de krant het onderzoek naar Instagram verkeerd heeft opgevat. Dat meldt The Verge. Zo zal volgens Raychoudhury de resultaten niet representatief zijn, omdat er maar veertig mensen hebben meegedaan aan het onderzoek. De kleine studie was volgens Raychoudhury bedoeld om 'de negatiefste waarnemingen van de app in kaart te brengen'.

Zelfbeeld tieners

The Wall Street Journal heeft verschillende interne Facebook-documenten bekeken waarin de kwestie van de geestelijke gezondheid van tieners werd besproken. Eén van de documenten was een presentatie in 2019 op Instagram, waarin stond: "We maken lichaamsbeeld-problemen erger voor één op de drie tienermeisjes."
Facebook beweert dat dit alleen het geval is voor meisjes die al problemen hebben met hun zelfbeeld, en niet één op de drie in het algemeen. Facebook heeft daarbij niet vermeld hoeveel van de ondervraagden problemen hebben met hun zelfbeeld. Toch gaf Facebook aan in de gedeelde dia dat Instagram ook voordelen heeft. Zo zouden de ondervraagde tieners hebben aangegeven dat Instagram goed helpt tegen hun verdriet.
De reactie van Facebook lijkt alvast een voorbode te zijn voor donderdag. Dan moet Antigone Davis, het hoofd van veiligheid voor Facebook, een verklaring afleggen voor een commissie van de Senaat over het onderzoek.

Populair Nieuws