Facebook misschien toch niet slecht voor je welzijn

News
woensdag, 09 augustus 2023 om 16:30
facebook 1903445 1920f1612968108
Er zijn de laatste jaren veel zorgen over de mogelijke schade die social media aanrichten. Volgens een nieuw onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Oxford is er geen bewijs dat het gebruik van Facebook leidt tot grote psychologische schade.
Het onderzoek richtte zich op de vraag of het mentale welzijn veranderde naarmate het gebruik van Facebook toenam. Daarvoor vergeleken de wetenschappers het welzijn van bijna een miljoen mensen uit 72 landen met data van Facebook. Aan de BBC vertelt hoogleraar Andrew Przybylski van Ofxord dat hoewel er ‘algemeen wordt aangenomen dat sociale media slecht zijn voor de psychische gezondheid’ de gegevens die Przybylski en zijn collega Matti Vuorre hebben verzameld en geanalyseerd dat niet laten zien. ‘’We hebben voor het eerst een wereldwijd perspectief gekregen op de impact van Facebook-gebruik op het welzijn,’’ aldus Vuorre.
De onderzoekers zagen wel dat er verschil was tussen mannen en vrouwen: het verband tussen Facebook-gebruik en welzijn was iets positiever voor mannen dan voor vrouwen. Ook blijkt uit het onderzoek dat het gebruiken van Facebook een positiever effect heeft op jongere mensen. Tussen de verschillende landen waren er geen grote verschillen.
Przybylski en Vuorre keken alleen naar de algehele impact van het gebruik op Facebook op nationaal niveau. Daardoor vallen de negatieve effecten van het gebruiken van het social mediaplatform op specifieke groepen weg, doordat deze gecompenseerd worden door de positieve effecten bij anderen, erkent Przybylski.

Kritiek op onderzoek Facebook

Volgens hoogleraar Sonia Livingstone van de London School of Economics, is de studie te beperkt. ‘’De brede kritiek van de auteurs – dat angsten voor schermtijd niet veel worden ondersteund door robuust bewijs – is redelijk. De hier gerapporteerde studie is alleen zo algemeen dat het van weinig nut is voor de huidige regelgevende of klinische debatten,’’ vertelt ze aan de BBC.
Livingstone heeft vooral kritiek op het feit dat het onderzoek jongeren niet als een aparte groep beschouwt. Daarnaast zijn er vooral veel zorgen over de effecten van social media op kinderen, maar de hoogleraar wijst erop dat kinderen over het algemeen geen Facebook gebruiken.