Amerikaanse staten starten onderzoek naar invloed TikTok op jeugd

News
donderdag, 03 maart 2022 om 13:30
tiktok 5064078 1920f1647959342
Openbare aanklagers uit acht Amerikaanse staten beginnen volgens Reuters een onderzoek naar video-app TikTok. De aanklagers willen uitzoeken of de app schadelijke effecten op kinderen heeft. Het gaat hierbij om zowel fysieke als mentale schade.
Het onderzoek is aangekondigd door de hoofdaanklager Maura Healey van de staat Massachusetts en richt zich onder andere op de technologie die het bedrijf toepast om jongeren langer op de app te blijven.
‘’Nu kinderen worstelen met problemen als angsten, sociale druk en depressie, kunnen we niet toestaan dat sociale mediabedrijven hun fysieke gezondheid en geestelijke welzijn verder schaden,’’ aldus de aanklager. Uit het onderzoek moet blijken of de functies van TikTok zo ontworpen zijn dat ze zulke fysieke of geestelijke problemen veroorzaken of zelfs versterken.
In een verklaring zegt TikTok dat het bedrijf zich ‘focust op veiligheid van jonge gebruikers’ en functies per leeftijd beperkt. ‘’We waarderen dat de hoofdaanklagers focussen op de veiligheid van jonge gebruikers. We kijken ernaar uit om informatie te delen over de veiligheids- en privacymaatregelen die we nemen voor tieners.’’ Begin deze maand gaf het bedrijf aan te werken aan manieren om content te beoordelen en beperken op basis van leeftijd, om te voorkomen dat volwassen content jonge gebruikers bereikt.

Boete Autoriteit Persoonsgegevens

Ook in Nederland ligt TikTok onder vuur. Vorig jaar legde de Autoriteit Persoonsgegevens de app een boete van 750.000 euro op, omdat TikTok de privacy van jonge kinderen schond. Een van de redenen voor de boete is dat TikTok niet duidelijk maakt aan kinderen hoe hun persoonsgegevens worden verzameld, verwerkt en gebruikt. De informatie die de kinderen krijgen is namelijk in het Engels, en daarom volgens de toezichthouder niet goed te begrijpen.

Populair Nieuws