F1 wil voortaan Mercedes-achtige voorsprong voorkomen

News
maandag, 08 januari 2024 om 17:00
george russell lewis hamilton saoedi arabie 2023f1679988014
De FIA is momenteel druk bezig met de nieuwe regels voor 2026. Daarbij is het een prioriteit voor de organisatie om een grote voorsprong, zoals Mercedes in 2014, te voorkomen.
Het is niet lang geleden dat de regels voor de Formule 1 op de schop zijn gegaan. In 2022 werden immers nog de ground-effect auto’s geïntroduceerd. Maar de nieuwe regels staan alweer op de planning voor 2026.
Daarbij komt niet alleen nieuwe aerodynamica kijken, maar ook gloednieuwe motoren. Het is dan ook een lastige set aan regels om te balanceren. Volgens Nikolas Tombazis, het hoofd van de single seater commissie van de FIA, wordt er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat niet één team een grote voorsprong heeft. Dat laat hij weten in gesprek met Formule1.nl.

“We willen dat seizoen natuurlijk niet beginnen met een enorme controverse. We moeten er scherp op zijn hoe we deze regels schrijven”, vervolgt Tombazis. “Het kan niet zo zijn dat er volledig verschillende opvattingen zijn tussen de motorleveranciers. Daarom is er voor het eerst ook een costcap voor de motorleveranciers.”

Geen herhaling van 2014

De vorige keer dat er nieuwe motoren werden geïntroduceerd in de Formule 1 zorgde dat voor een flink probleem. In 2014 was de voorsprong van Mercedes zo groot, dat naar verluidt zelfs het vermogen van de motor werd teruggeschroefd, om maatregelen van de FIA te voorkomen.
De dominantie van Mercedes was zo groot, dat het team acht keer op rij de titel voor constructeurs wist te winnen en zeven keer de titel voor coureurs.