F1-coureurs hopen dat wedstrijdleiding niet bang is om GP België te annuleren

News
vrijdag, 28 juli 2023 om 15:30
safety car gp belgie 2021f1690543275
Het wordt dit weekend erg nat tijdens de GP van België. Verschillende F1-coureurs hopen dat de wedstrijdleiding deze keer niet bang is om de race te annuleren als het nodig is.
Elk jaar wordt er met smart uitgekeken naar de GP van België, maar in 2021 liep de race helemaal in het water. Na het event eerst lang stil te leggen, werd uiteindelijk de beslissing gemaakt om een paar rondjes achter de safety car te rijden en de helft van de punten uit te delen. Ondertussen zaten fans in de volle regen te wachten op een race.
De beslissing om er geen echte race van te maken, is vanwege de gevaarlijke omstandigheden op Spa-Francorchamps in de regen. In 2019 overleed F2-coureur Anthoine Hubert op het circuit, dus de terughoudendheid was te begrijpen. En daar is eerder deze maand nog een dodelijk ongeluk bij gekomen.
Coureurs hopen nu dat de wedstrijdleiding ‘doortastende beslissingen’ maakt, zelfs als het erop neerkomt dat de GP van België wordt geannuleerd. Dat stelt onder andere George Russell tegen The Race.

“Een race annuleren is niet perfect, maar we willen niet nog een groot incident zoals we recent hebben gezien. Gelukkig ziet het weer er zondag beter uit en gaan we door. Maar na de recente gebeurtenissen denk ik dat de FIA doortastend moet zijn met hun beslissingen als het gaat om veiligheid en zichtbaarheid. We weten hoe de situatie twee jaar geleden was. We willen niet dat het net zo'n warboel wordt als toen…”

Blind rijden in de regen

Fernando Alonso sluit zich aan bij de woorden van Russell. De Spanjaard benadrukt daarnaast dat de kans op het annuleren van een betekenisvolle sessie dit weekend hoger is, omdat er ook een sprintrace wordt georganiseerd.
Het gaat volgens Alonso met name om de zichtbaarheid op het circuit. Wanneer je in je eentje racet zijn de omstandigheden niet zo erg, maar als er coureurs voor je rijden dan ‘rijd je compleet blind en dat kan tot erg gevaarlijke situaties leiden’.
Ferrari-coureurs Charles Leclerc en Carlos Sainz vinden het belangrijk dat alle betrokken partijen, waaronder de coureurs, zich realiseren dat geen race beter is dan een onnodig gevaarlijke race.