De beste e-readers van dit moment

Article
vrijdag, 28 juli 2023 om 15:00
pexels perfecto capucine 1475302f1689341822
De zomer is begonnen, wat betekent dat we weer massaal naar het park, strand of op vakantie gaan. Ben jij een echte boekenwurm, maar heb je geen zin om tientallen boeken mee te slepen? Een e-reader kan dan de ideale uitkomst zijn. We hebben de beste e-readers van dit moment voor je op een rijtje gezet.
Om te beginnen hebben we twee e-readers van Kobo: de Kobo Libra 2 en de Kobo Clara 2E. Het handige aan Kobo e-readers is dat naast boeken uit de Kobo winkel je ook nog eens veertien andere bestand- en e-book formaten kunt openen, waaronder EPUB en PDF. Hierdoor kun je makkelijk e-books van de online Bibliotheek op je e-reader lezen, iets wat niet kan op de Amazon Kindle.
Zowel de Kobo Libra 2 als de Kobo Clara 2E is waterproof, dus deze e-readers zijn uitermate geschikt om mee te nemen naar het strand of zwembad. De batterijen van beide e-readers gaan ook lang mee: de Libra 2 tot zes weken, de Clara 2E tot vier. De Libra 2 heeft naast een langere batterijduur meer opslag dan Clara 2E: 32 GB tegenover 16GB. Beide e-readers zijn dus een prima keuze, maar de Clara 2E is ook nog eens goed voor het milieu. Dit model bestaat voor 85% uit gerecycled materiaal, waarvan 10% plastic dat anders in de oceaan terecht gekomen was.

De beste e-readers van Amazon

Vervolgens hebben we twee Amazon Kindles op ons lijstje: de Amazon Kindle 2022 en de Amazon Kindle Paperwhite 2021. De Amazon Kindle 2022 kreeg in onze review een 7.5 vanwege het handige formaat, lange accuduur en de prima prijs. Wel ondervonden we dat stripboeken vanwege het kleine scherm niet lekker lezen, dus als je meer comics dan gewone boeken leest kun je deze e-reader beter laten liggen. De batterij gaat overigens tot zes weken mee.
De Kindle Paperwhite 2021 heeft een net wat groter scherm én is waterproof. Deze e-reader gaat ook het langst mee: tot zo’n 10 weken. Mocht je het liefst e-books kopen via Amazon of ben je al lid van Kindle Unlimited en/of Audible, dan is de Paperwhite je beste optie.

Of gewoon een tablet?

De laatste e-reader op ons lijstje is eigenlijk geen e-reader, maar een gewone tablet. Tablets kunnen ook prima als e-reader dienen, hoewel het scherm van een e-reader wel speciaal is ontwikkeld om langdurig te lezen. Zo is het rustiger aan je ogen en hoef je minder snel op te laden. Het scherm van een tablet daarentegen is juist weer prettiger wanneer je veel comics leest.
Er zijn in ieder geval genoeg apps voor tablets waarop je kunt lezen, zoals de Amazon Kindle app, de Kobo app, Scribd (een soort Netflix voor boeken), Apple Books of Google Play Books. Mocht je dus toch een tablet nodig hebben voor andere hobby’s of je werk, dan kan een tablet voordeliger zijn.