F1-bezoekers Dutch Grand Prix moeten Zandvoort 'funtax' betalen

News
woensdag, 12 juli 2023 om 13:30
nederlandse f1 fans rookbommenf1660897492
In de toekomst wordt een kaartje voor de Dutch Grand Prix nog iets duurder. F1-bezoekers moeten de gemeente Zandvoort namelijk een zogeheten funtax betalen.
De gemeente van Zandvoort is niet zo blij met de Dutch Grand Prix als je zou verwachten. De race trekt elk jaar namelijk een enorme groep bezoekers naar de stad, die voor veel inkomsten zorgt bij de lokale ondernemers. Maar volgens de gemeente kost de Dutch Grand Prix ook veel geld.
De gemeente moet namelijk de bezoekersstroom in goede banen leiden, door bijvoorbeeld wegen af te sluiten en extra vervoer te organiseren. Daarnaast zorgt het evenement ook voor geluidsoverlast en afval. Daarom heeft de gemeenteraad nu ingestemd met een nieuw voorstel voor een zogeheten vermakelijkheidsbelasting of ‘funtax’. Dat meldt onder andere RTL Nieuws.
De extra belasting zorgt ervoor dat iedere bezoeker van de Dutch Grand Prix drie euro extra moet betalen, dat afgedragen wordt aan de gemeente. Vorig jaar trokken 300.000 fans naar de Grand Prix, wat met de tax dus zou zorgen voor 900.000 euro aan extra inkomsten. De invoering van de funtax geldt overigens niet alleen voor de Dutch Grand Prix, maar ook andere evenementen in Zandvoort met meer dan 10.000 bezoekers.

Organisatie Dutch Grand Prix niet blij

Er was al een tijdje een discussie gaande tussen de organisatie van de Dutch Grand Prix en de gemeente. Eerder had de raceorganisatie al gezegd niet blij te zijn met een extra belasting, maar het zou zich wel neerleggen bij de beslissing. Volgens de organisatie zorgt de Grand Prix namelijk al voor genoeg inkomsten voor Zandvoort.
Het nieuwe voorstel betekent niet meteen dat bezoekers van de aankomende Dutch Grand Prix nog meer moeten betalen. De verandering gaat namelijk in voor nieuwe evenementen en de kaartjes voor de F1-race zijn allemaal al verkocht.

Populair Nieuws