GP van Nederland krijgt officieel groen licht van Raad van State

News
woensdag, 05 juli 2023 om 13:30
gp nederland f1 2022f1662448490
Mogelijk kon de GP van Nederland dit jaar niet doorgaan, nadat meerdere milieu- en natuurorganisaties bezwaar hadden gemaakt. Maar de Raad van State heeft nu officieel groen licht gegeven voor de race in augustus.
Al sinds de eerste plannen voor de GP van Nederland op Circuit Zandvoort verschenen, is er veel weerstand tegen het evenement. Het circuit ligt namelijk pal naast een natuurgebied in de duinen. Destijds was er dan ook een flinke juridische strijd, die de organisatie van de Grand Prix won.
Maar verschillende milieu- en natuurorganisaties hebben het er niet bij gelaten en het hogerop gezocht. Volgens de organisaties zou er namelijk teveel stikstof neerdalen in het natuurgebied door het raceweekend en zou de vergunning niet gegeven mogen worden door de provincie van Noord-Holland.
De Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, heeft nu alleen uitspraak gedaan in de zaak in het voordeel van Circuit Zandvoort. Dat valt te lezen op de site van de instantie. Volgens de Raad van State zijn de vergunningen terecht uitgegeven en was er door een wetswijziging in 2020 zelfs helemaal geen natuurvergunning nodig. Ook mag de organisatie werkzaamheden verrichten aan het circuit.

Nieuwe plek op de kalender

Sinds dit seizoen heeft de Dutch Grand Prix een nieuw plekje gekregen op de kalender. De afgelopen twee jaar was de race op Circuit Zandvoort de tweede race na de zomerstop, vlak na de GP van België.
De race op Spa-Francorchamps is nu alleen verplaatst naar voor de zomerstop. Daarmee is de GP van Nederland de eerste race die gehouden wordt na de pauze van een maand. Tussen 25 en 27 augustus wordt het raceweekend in Nederland georganiseerd.

Populair Nieuws