Muziekuitgevers eisen 230 miljoen euro van Twitter

News
maandag, 19 juni 2023 om 14:30
twitter logo small 1920f1582734354
Twitter gaat mogelijk nog een enorm bedrag verliezen. Muziekuitgevers zijn namelijk een zaak gestart tegen het social media-platform om maar liefst 230 miljoen euro te eisen, vanwege nummers die onrechtmatig zijn gedeeld.
Twitter is origineel gemaakt om zo snel mogelijk informatie of beelden met de rest van de wereld te delen. Of dat nu is van internationaal nieuws, een brandend huis in de buurt of een optreden dat op dat moment wordt gegeven op een festival.
Dat laatste zorgt nu alleen mogelijk wel voor problemen voor Twitter. Zeven muziekuitgevers zijn nu namelijk een rechtszaak begonnen tegen het platform. Via Twitter zouden namelijk 1700 nummers van de uitgevers onrechtmatig zijn gedeeld, zo valt te lezen in de aanklacht. Als schadevergoeding willen de uitgevers, waaronder Universal, Sony en BMG, 230 miljoen euro zien.

Oneerlijke concurrentie voor Twitter

Volgens de groep uitgevers zou Twitter namelijk veel winst maken dankzij de muziek die wordt gedeeld op het platform, zonder ook maar een cent uit te geven aan licentiekosten. Twitter zou daarmee een oneerlijk voordeel hebben ten opzichte van de concurrentie. Facebook, Instagram, YouTube en TikTok betalen namelijk wel allemaal licentiekosten aan de rechthebbenden.
Twitter heeft nog niet officieel gereageerd op de aanklacht van de muziekuitgevers. Elon Musk, die normaal vrij vocaal is over aanvallen op zijn bedrijf, heeft ook nog niks van zich laten horen. In de aanklacht zijn juist ook tweets van Musk opgenomen, nadat hij vorig jaar opvallende uitspraken heeft gedaan over takedowns vanwege intellecuteel eigendom en hoe Twitter helpt om dat soort content te verbergen voor rechtshebbenden.