Goed nieuws rondom Xbox Series X en PS5 voorraad

News
dinsdag, 05 oktober 2021 om 10:00
ps5 vs xbox series xf1594719334
Het wereldwijde chiptekort dat al sinds 2020 aanhoudt, gaat eindelijk afnemen. Zo meldt AMD via CEO Lisa Su tijdens een speech op de Code Conference. Het huidige tekort zou in de tweede helft van 2022 namelijk een stuk minder voelbaar zijn. Eindelijk goed nieuws dus voor de Xbox Series X en PS5 voorraad.
Wereldwijd is er al meer dan een jaar een chiptekort gaande en de aanhoudende problemen hebben een groot effect op onder andere de voorraad van de PlayStation 5 en Xbox Series X. Eerder werd al duidelijk dat de problemen nog flinke tijd aan zou houden, waarbij zelfs 2023 genoemd werd als eerste periode waarin de problemen zouden afnemen. Nu geeft de CEO van AMD toch wat meer hoop.
Su: "Het kan wel 18 tot 24 maanden duren om een nieuwe fabriek te laten draaien, en soms zelfs langer. Deze investeringen werden ongeveer een jaar geleden gemaakt." Daarmee doelt de CEO op de bouw van een compleet nieuwe fabriek om de huidige tekorten weg te werken die zijn ontstaan door het coronavirus. Het virus zorgde er namelijk voor dat zowel de productie stil kwam te liggen, maar zorgde er ook voor dat bedrijven verkeerde inschattingen maakten en er minder chips besteld werden.
Toen bleek dat de chips toch hard nodig waren, was het kwaad eigenlijk al geschied. De geringe fabrikanten van de chips maken, bestelden namelijk ook minder componenten om de broodnodige chips te maken door de mindere vraag naar chips. Op een later moment meer chips produceren ging dan ook moeilijk doordat de benodigde onderdelen ook niet meer voorradig waren.

Xbox Series X en PS5 voorraad nog moeilijk in 2022

Eerder dit jaar gaf Xbox-baas Phil Spencer ook al aan dat de chiptekorten nog enige tijd aan zouden houden. Opvallend is dat de Xbox-baas ook stelde dat de chiptekorten slechts één reden is waarom de Xbox Series X voorraad zo schaars zit. Andere redenen gaf de topman niet.