Een kwart van Nederland kan niet zonder streamingdiensten

News
vrijdag, 13 januari 2023 om 18:30
streamingf1661179196
Het wordt vaak voorspeld dat streamingdiensten een einde gaan maken aan traditionele tv. Uit onderzoek blijkt dat dat op dit moment misschien geen heel onredelijke voorspelling is. Een groot deel van de Nederlanders kan zich geen leven zonder streamingdiensten meer voorstellen.
Veel van de meest besproken series verschijnen tegenwoordig niet meer op tradionele lineaire tv, maar op streamingdiensten. Of dat een oorzaak of gevolg van de populariteit van streaming is kun je je afvragen, maar in ieder geval zegt 23 procent van de Nederlanders niet zonder streamingdiensten te kunnen. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise en Panel Inzicht onder 1000 mensen.
Er is wel een duidelijk generatieverschil. Bij Gen Z en Millennials kijkt meer dan helft liever via streaming dan lineaire tv. Bij Gen X en Babyboomers gaat de voorkeur nog steeds uit naar traditionele tv. Dat is ook te zien in het aantal mensen dat nog een alles-in-één pakket (internet, tv en telefonie) afneemt bij een provider.
Een alles-in-één pakket is nog populair onder Gen X (58 procent) en Babyboomers (79 procent). Gemiddeld zegt 28 procent van de Nederlanders liever een abonnement te nemen op streaming dan tradtionele tv, maar dat getal stijgt naar 45 procent onder jongere generaties. Zij kiezen bovengemiddeld vaak voor een abonnement met alleen internet, om dat voor tv-behoeftes naar believen aan te vullen met streaming-abonnementen.

Abonnementen op streamingdiensten vaak afgewisseld

Wie een abonnement neemt op alle streamingdiensten komt al snel uit op een vrij hoog maandelijks kostenplaatje. Veel jongeren neemt daarom vaak een abonnement om één serie te kijken en vervolgens het abonnement weer op te zeggen en een ander abonnement te nemen, iets wat niet kan met gewone tv-abonnementen. Ook worden veel accounts gedeeld om de kosten te drukken, al wil Netflix daar dit jaar nog aan gaan verdienen.