DOOM Eternal componist haalt hard uit naar ontwikkelaar id Software

News
donderdag, 10 november 2022 om 14:00
doom eternal artf1584443208
Eén van de meest geliefde onderdelen van de nieuwe DOOM games is de soundtrack. Componist Mick Gordon haalt nu alleen hard uit naar ontwikkelaar id Software, omdat hij oneerlijk is behandeld en deels niet is betaald voor zijn werk.
Toen de reboot van DOOM in 2016 uitkwam was iedereen lyrisch over de soundtrack. Het werk van Mick Gordon is dan ook een integraal onderdeel van de game en zorgt voor een pompend en explosief ritme waar de game voor is geprezen. Gordon en ontwikkelaar id Software wonnen dan ook de Game Award voor Best Music/Sound Design dat jaar.
De relatie tussen de studio en de componist is alleen flink verzuurd tijdens het maken van DOOM Eternal. Spelers merkten namelijk op dat de mix van de officiële soundtrack en de muziek in de game van elkaar afwijkt en Executive Producer Marty Stratton kwam niet veel later met een open brief op Reddit. Daarin werd de schuld gelegd bij Gordon.
Ruim twee jaar later is de componist van DOOM Eternal nu eindelijk met een zeer uitgebreide reactie gekomen op Medium. Daarin legt Gordon de omstandigheden uit waarin hij moest werken en waarom de OST niet van de kwaliteit was die spelers gewend zijn. Zo moest hij twee nummers per maand maken, terwijl het nog niet duidelijk was waar de muziek voor gebruikt moest worden en in wat voor soort levels.

“Vasthouden aan het schema betekende afgewerkte muziek produceren terwijl niemand me een idee kon geven wat ik moest schrijven. Ik probeerde het, maar DOOM Eternal ging al een nieuwe richting uit, en mijn ervaring op DOOM (2016) hielp niet veel.”

Geen salaris voor de componist

De werkwijze van id Software zorgde ervoor dat het enorm lastig werken was voor Gordon, waarbij er geen duidelijkheid werd geschept. De componist kreeg ook nog eens elf maanden lang niet betaald door de ontwikkelaar, terwijl hij werkt als freelancer en dus geen vast inkomen heeft.
Daar komt ook nog eens bij dat id Software claimt dat de helft van de geproduceerde nummers niet zijn gebruikt en dat ze daarvoor niks hoeven te betalen. Terwijl Gordon weet dat de nummers wel in DOOM Eternal zitten. Tot op de dag van vandaag wacht hij nog steeds op de betalingen voor al zijn werk.
Gordon heeft al rechterlijke stappen ondernomen tegen id Software, mede door de lasterlijke Reddit-post van Stratton. Volgens Gordon is er ‘een bedrag van zes cijfers’ geboden om de volledige schuld op zich te nemen en niks publiekelijk te delen over de kwestie, maar dat heeft de componist geweigerd. Eén ding is zeker, de componist gaat in de toekomst niet meer samenwerken met id Software.