Disney onthult echt Star Wars lightsaber

News
maandag, 13 maart 2023 om 18:00
Menig Star Wars-fan zou maar wat graag een lightsaber ter hand nemen. Er zijn verschillende namaak lightsabers te koop, maar geen van allen zien ze er daadwerkelijk uit zoals in de film. Maar Disney is er nu in geslaagd een lightsaber te maken dat niet van ‘echt’ te onderscheiden is.
Met de technologie die we hebben is het onmogelijk om een werkend lightsaber te maken. Gelet op de vele ledematen die van hun eigenaar gescheiden worden in Star Wars is het misschien ook beter zo. Maar iets dat er in ieder geval uitziet als een echt lightsaber blijkt wel goed mogelijk te zijn.
Het werd eerder vaak gedaan met een lichtgevende buis op een handvat, maar daarmee is de illusie van het uit het niets verschijnende zwaard nog niet bereikt. Die heeft Disney nu wel voor elkaar weten te krijgen. Tijdens SXSW presenteerde Disney hoe dat eruit ziet.
Eigenlijk is het principe van het realistische lightsaber redelijk eenvoudig. In het handvat zit een lichtgevende strip opgerold die eruit kan komen en weer teruggetrokken kan worden. Aan de vrij trage manier waarop het zwaard zich terugtrekt kun je enigszins zien hoe het werkt. Ondanks de eenvoud van het idee heeft het nog heel wat werk gekost om het te verwerken in een een lightsaber-handvat.

Kun je deze lightsabers kopen?

Disney gebruikt deze lightsabers al enige tijd in het peperdure Star Wars-hotel bij Disney World in de VS. Dit is alleen de eerste keer dat het daarbuiten getoond wordt. Deze lightsabers zijn niet commercieel verkrijgbaar en worden alleen gebruikt door acteurs die in Disney-parken Jedi spelen.