Deepfakes op social media moeten veranderen

News
dinsdag, 14 juni 2022 om 13:00
twitter logof1629114782
Google, Facebook (Meta) en Twitter hebben binnenkort een probleem. De bedrijven moeten namelijk snel gaan zorgen voor een bestrijding tegen nepfilmpjes op hun platformen. Doen ze dat niet dan kunnen ze een flinke boete krijgen. Zo meldt het persbureau Reuters.
De Europese Commissie gaat donderdag 16 juni weer vergaderen over de regels. Eerder in 2018 waren er namelijk al vrijwillige richtlijnen opgesteld over desinformatie. De oude richtlijnen uit 2018 worden dus teniet gedaan en zullen een stuk scherper worden.
Met de nieuwe regelgeving moeten techbedrijven die vooral met sociale media platformen bezig zijn, zich even goed achter de oren krabben. Volgens Reuters komt het neer op sociale media "met betrekking tot ongeoorloofd manipulatief gedrag duidelijk beleid aannemen en implementeren".
Dit zal dus gaan om nepaccounts en nepfilmpjes, ook wel deepfakes genoemd. Deepfakes zijn als het ware nepfilmpjes die echt lijken. Zo kan je bijvoorbeeld een filmpje maken met het gezicht van een ander en ze allerlei dingen laten zeggen die ze helemaal niet hebben gezegd.

Deepfakes op social media steeds problematischer

Dat kan dus zorgen voor heel wat oproer als het om een bekend persoon of politicus gaat. Niet alleen kan je ze dan van alles laten zeggen maar je kan ze ook van alles laten doen. Dat is natuurlijk een groot probleem als het aan komt op criminaliteit. Dit grenst net aan de lijn van identiteitsfraude en dat is natuurlijk een strafbaar feit.
Eerder kon je deze nepfilmpjes nog redelijk onderscheiden van de echte video's maar dat blijkt lastiger en lastiger te worden. Ook in de rechtbanken is dit al een onderwerp van debat geweest. Of ze daar de regels binnenkort ook voor aan gaan passen is nog maar de vraag.