PlayStation 5 zal bij lancering geen SSD expansie ondersteunen

News
donderdag, 05 november 2020 om 20:49
playstation 5 rechts ps5f1604590441
De PlayStation 5 wordt geleverd met een niet al te grote opslagcapaciteit. Mocht je van plan zijn deze met een extra SSD uit te breiden, dan heeft Sony voorlopig slecht nieuws voor je. Dat is niet mogelijk.
De PlayStation 5 ligt bijna in de winkels, ondanks dat hij bij lancering niet in de losse verkoop zal gaan. De console zal geleverd worden met een SSD van 825GB SSD, waarvan de console zelf ook nog ruim 100 GB in gebruik zal nemen. Hierdoor blijft er voor games en andere zaken straks 667 GB ruimte over.

De door Sony gebruikte SSD is bliksemsnel, maar daardoor zal niet elke op de markt beschikbare SSD geschikt zijn voor gebruik in de console. Sterker, Sony heeft tegen The Verge aangegeven dat er bij de lancering nog geen geschikte SSDs beschikbaar zullen zijn. Het expansieslot zou zelfs uitgeschakeld zijn bij eerste levering consoles.

Sony heeft eerder aangegeven dat de SSDs die voor het expansieslot bruikbaar zouden zijn aan hoge eisen zullen moeten voldoen. Op dit moment zijn er nog geen SSDs die door Sony geschikt bevonden zijn. De verwachting is wel dat dit over niet al te lange tijd wel het geval zal zijn.

De melding van Sony komt niet helemaal onverwacht: Mark Cerny gaf in zijn deep-dive in maart van dit jaar al aan dat dit mogelijk het geval zou zijn.

Geen grotere SSD voor de PlayStation 5. Welke opties zijn er wel?

Natuurlijk is het gebrek aan een geheugenuitbreiding voor de PlayStation 5 teleurstellend. Zeker als je je bedenkt dat games tegenwoordig snel honderden GB groot kunnen zijn, kan ruimtegebrek snel een issue worden. De meest eenvoudige optie wordt om regelmatig games die je niet (meer) speelt van je SSD te verwijderen en weer te downloaden zodra je die weer wil gaan spelen. Daarnaast kan je wél een conventionele externe HDD aan de console aansluiten, vergelijkbaar met de PS4. Sterker, van oorsprong PS4 spellen kunnen van die HDD af gestart en gespeeld worden. Natuurlijk raak je daarmee wel een deel van het snelheidsvoordeel dat de PS5 biedt kwijt.

Ook als er gecertificeerde SSDs beschikbaar komen voor de PS5, is dat mogelijk nog niet zaligmakend. SSDs zijn nog steeds prijzig. De 1TB SSD uitbreiding voor de Xbox Series X/S ligt boven de 200 euro en die van de PlayStation 5 zal zeker niet goedkoper worden.

Het lijkt er dus op dat we voorlopig met beperkte schijfruimte moeten leren leven op beide next-gen consoles, totdat de prijzen van deze supersnelle SSD schijfjes gaat zakken.