De FTC wil de Activision Blizzard overname nog steeds aanvechten

News
donderdag, 07 december 2023 om 16:00
activision blizzard hqf1627465674
Activision Blizzard is in oktober eindelijk overgenomen door Microsoft. Het goedkeuringsproces voor die deal was alleen vrij lang. De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) is het nog steeds niet eens met de deal en probeert hem opnieuw te stoppen.
Een overname als die van Activision Blizzard kan niet zomaar doorgaan, daarvoor is hij te groot. Daarom moest de deal eerst goedgekeurd worden door verschillende waakhonden, die beoordelen of de overname negatieve consequenties kan hebben voor de markt. De Amerikaanse FTC probeerde de overname te stoppen, maar verloor de rechtszaak die erover ging.
Daarmee was één van de laatste obstakels voor de overname weg en kon de deal rondgemaakt worden. Inmiddels is Activision Blizzard overgenomen, maar de FTC laat het er nog niet bij zitten. In beroep probeert de waakhond de rechtbank te overtuigen dat er fouten zijn gemaakt.
Xbox heeft contracten getekend om te zorgen dat titels als Call of Duty nog steeds naar andere platformen moeten komen, maar heeft volgens de advocaat van de FTC nog steeds de mogelijkheid om een monopolie te krijgen op het gebied van game-abonnementsdiensten, zo meldt CNN. Dat zou volgens de FTC-advocaat bepaalde consumenten goed uitkomen, maar niet daadwerkelijk goed zijn voor de concurrentie in de game-industrie.

Kan de FTC de Activision Blizzard overname stoppen?

Wat er nu gaat gebeuren is nog even de vraag. In theorie kan het zijn dat de rechter nu anders beslist dan in de eerdere zaak. Maar aangezien de overname inmiddels rond is en er dus al over geoordeeld is door de rechtbank, wordt het waarschijnlijk lastig voor de FTC om het hoger beroep te winnen.