Cybersecurity-dienst DTC waarschuwde dit jaar al bijna 300 bedrijven

News
woensdag, 24 november 2021 om 14:30
datalek ggd 2f1616404879
Cybersecurity-dienst Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft dit jaar al bijna 300 bedrijven gewaarschuwd voor digitaal gevaar. DTC ontvangt informatie over gaten in beveiliging of verdachte activiteiten op een server en waarschuwt daar de bedrijven voor.
De meeste cyberdreigingen voor bedrijven ontstaan vaak door 'het gebruik van een server of bedrijfssoftware waar een beveiligingslek in geconstateerd was', meldt het DTC. Als hackers toegang krijgen tot bedrijfssystemen, kan dit schadelijke gevolgen hebben. Zo kunnen ze gegevens of documenten ‘gijzelen’ door ze te versleutelen. Je kan pas toegang krijgen tot een versleuteld bestand als het bedrijf losgeld heeft betaald. Recent is de MediaMarkt nog gegijzeld door hackers, waarbij er een bedrag van 50 miljoen euro werd geëist.
Sinds de zomer neemt DTC ook contact op met 'individuele bedrijven als er informatie is dat deze bedrijven groot gevaar lopen om gehackt te worden, of al gehackt zijn'. Er zijn tien verschillende aanleidingen om een bedrijf te benaderen sinds de start van de waarschuwingen. Als een bedrijf wordt benaderd door de DTC krijgt het bedrijf ook advies over hoe ze om kunnen gaan met een dreiging.

Automatische meldingen voor bedrijven

Om de vele cyberdreigingen die duizenden bedrijven krijgen op tijd te waarschuwen, onderzoekt het DTC de haalbaarheid van de waarschuwingsdienst. Met een testgroep van 56 bedrijven wordt er in een pilot van twaalf maanden onderzocht of de waarschuwingen voor digitaal gevaar te automatiseren zijn.
De afgelopen jaren hebben meer Nederlandse bedrijven last gehad van hackers. Hoewel de overheid wist dat deze organisaties kwetsbaar zijn, mocht het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in sommige gevallen belangrijke informatie niet delen.