China brengt app uit om coronavirus te detecteren

News
dinsdag, 11 februari 2020 om 11:59
virusf1581414003
China heeft onlangs een app gepubliceerd waarmee risicogevallen van het coronavirus gedetecteerd kunnen worden. Hiermee kunnen mensen controleren of zij in de buurt zijn geweest van iemand met het coronavirus.
De Chinese gezondheidsraad NHC maakt op hun website bekend dat de app afgelopen weekend is vrijgegeven. De app detecteert of er ‘in de buurt’ bijvoorbeeld passagiers en medewerkers in dezelfde wagon geïnfecteerd zijn met het virus. In een vliegtuig geldt dat alle personen in dezelfde rij stoelen en drie rijen eromheen worden gezien als ‘in de buurt.’
Personen die ook meetellen als ‘in de buurt’ zijn bijvoorbeeld collega’s, klasgenoten en de mensen met wie je samen woont. De NHC legt nadruk op het risico als iemand in de buurt is geweest, zonder effectieve bescherming, van iemand die wellicht geïnfecteerd is met het coronavirus. Symptomen van het coronavirus zijn koorts en longklachten.
De app is ontwikkeld door General Office of the State Council, de National Health Commission en de China Electronics Technology Group Corporations (CETC). De CETC beweert dat zij steun krijgen van verschillende overheidsinstanties om zo nauwkeurige en betrouwbare gegevens te garanderen.

Controversieel

Deze app laat wederom zien hoe de Chinese overheid toezicht houdt op haar bewoners. Toch wordt het voor dit geval niet als controversieel gezien, nu het ‘goed’ gebruik is van data. De technologie advocaat van DLA Piper in Hong Kong, Carolyn Bigg, legt dat uit aan de BBC.
Chinezen kunnen de app downloaden en vervolgens registreren met hun telefoonnummer. Tot slot moeten zij hun ID-nummer invoeren om erachter te komen of zij in contact zijn geweest met een risicogeval van het coronavirus. Het wordt aangeraden dat de mensen die in contact zijn gekomen met het coronavirus thuisblijven en contact opnemen met lokale gezondheidsinstanties.
Zodra het ID-nummer is geregistreerd kan een telefoonnummer drie andere ID-nummers controleren. Als iemand onderzoek wil doen om te zien of ze een risicogeval zijn of niet, kunnen ze een QR-code scannen.