ChatGPT gaat misschien weg uit Nederland

News
donderdag, 25 mei 2023 om 16:00
chatgpt laptopf1680510525
AI is bezig aan een behoorlijke opmars en ChatGPT kan gezien worden als de koploper. Maar mogelijk gaat deze chatbot weg uit Nederland. Sam Altman, de CEO van ChatGPT-maker OpenAI maakt zich zorgen om nieuwe EU wetgeving.
AI kan een handig hulpmiddel zijn, maar er zijn ook gevaren. De EU maakt zich bijvoorbeeld zorgen om verspreiding van desinformatie en privacyschendingen door kunstmatige intelligentie. Daarom gaat de EU het gebruik van AI reguleren.
OpenAI CEO Sam Altman vreest alleen dat de wetgeving te streng wordt en hoewel hij graag wil voldoen aan de wetgeving, zal OpenAI zich terugtrekken uit Europa als het zich niet aan de uiteindelijke wet wil houden (via The Verge). De EU wil onder andere dat er bepaalde informatie over hoe een AI-model werkt wordt vrijgegeven. Maar voor OpenAI zou dat zakelijke problemen op kunnen leveren.
Het kan namelijk gebeuren dat concurrenten te makkelijk kunnen zien hoe ChatGPT werkt. Ook zou openheid over de werking van AI kunnen betekenen dat OpenAI moet zeggen met wat voor materiaal de chatbots getraind worden. Daar zit vaak materiaal bij waar copyright op zit, wat ertoe kan leiden dan OpenAI wordt aangeklaagd voor schending van dat copyright.

OpenAI hoopt op soepelere AI wet

In zijn huidige vorm vindt OpenAI dat de EU-wet te streng is, maar de wet is nog niet aangenomen en kan nog veranderen. Sam Altman vertelt Reuters dat hij heeft gehoord dat de wet inderdaad soepeler wordt. Er wordt nog overlegd over de wet.