Celstraf voor Nederlandse PlayStation dieven

News
vrijdag, 22 juli 2022 om 11:29
ps4 2326600 960 720f1593159172
Onlangs stonden drie Nederlanders die jarenlang PlayStation-consoles hadden verduisterd en doorverkocht voor de rechter. Nu is er uitspraak in deze zaak. Alle drie de betrokkenen krijgen cel- en taakstraf voor hun operatie.
Een 53-jarige man uit Coevorden drukte tussen 2010 en 2018 bijna 6500 PlayStation-consoles achterover voor tonnen aan winst. De man werkte als service-medewerker bij Sony en kon zo geregeld PlayStations die verzonden werden als onderdeel van het afhandelen van reparaties. Deze actie werd ontdekt toen de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) bij een onderzoek naar online gokkers ontdekte dat de man in vijf jaar tijd ruim een half miljoen euro had ingelegd in online casino’s.
De man werkte samen met twee andere mannen, die tevens zijn veroordeeld. Eén van hen was de persoon waaraan de PlayStations in eerste instantie werden doorverkocht. Hij bood ze aan via Marktplaats, waar hij uiteindelijk in contact kwam met de derde man. Die begon ze in grote hoeveelheden op te kopen.
Deze derde man dacht, ondanks dat de betalingen met grote bedragen op parkeerplaatsen werden afgehandeld, dat het wel goed zat. Hij vroeg dan ook nooit waar de PlayStations vandaan kwamen en gaf zijn inkomsten op bij de belastingdienst. Dat deed hij alleen wel verkeerd, waardoor ook hij strafbaar is.
playstationf1625154278

Celstraf grotendeels voorwaardelijk

De drie mannen zijn veroordeeld tot taakstraffen die uiteenlopen van 180 tot 240 uur. De celstraffen lopen uiteen van 240 dagen tot 360 dagen en zijn in alle gevallen voornamelijk voorwaardelijk. Het OM verklaarde eerder dat de mannen “geparasiteerd” hebben op de zak van Sony en gemeenschapsgeld. Ook vormde hun handel oneerlijke concurrentie voor andere spelcomputerhandelaren.