Britse regering bedreigt uitgevers van games met lootboxes

News
maandag, 18 juli 2022 om 13:00
diablo immortalf1655712928
De laatste tijd is de discussie rondom lootboxes weer helemaal opgelaaid. Ook de Britse regering dreigt nu maatregelen te nemen, tenzij uitgevers actie ondernemen in hun eigen games.
Uitgevers voelen steeds meer druk van overheden. Waar tot op heden voornamelijk België en Nederlander actie hebben ondernomen tegen lootboxes, mengt het Verenigd Koninkrijk zich nu ook in de strijd.
De Britse regering heeft namelijk uitgevers en ontwikkelaars opgeroepen om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren geen lootboxes meer kunnen kopen, dat meldt VGC. Wordt er niet meteen iets aan het probleem gedaan, dan zal de regering overgaan op hardere maatregelen, zoals een wet tegen lootboxes.

Nederlandse wet tegen lootboxes

Het Verenigd Koninkrijk is niet het enige land dat mogelijk een wet tegen lootboxes gaat introduceren. In Nederland zijn de regels al strenger voor uitgevers en ontwikkelaars door onze wet voor kansspelen, maar het CDA wil dat er een specifieke wet tegen het in-game gokken komt. De regeringspartijen, GroenLinks en de SP staan allemaal achter het plan, dus de kans is groot dat er een wet komt.
De reden dat er opgeroepen is voor een speciale wet, is doordat de Kansspelautoriteit recent een zaak tegen Electronic Arts heeft verloren. De instantie legde de uitgever namelijk een dwangsom op vanwege de FUT packs in FIFA, maar volgens de rechter vallen de pakjes niet onder gokken, omdat ze niet verhandeld kunnen worden. Volgens CDA-kamerlid Henri Bontenbal zijn 'heldere regels nu hard nodig'.