Bol doelwit van nieuw onderzoek naar oneerlijke concurrentie

News
woensdag, 14 februari 2024 om 13:00
bolcom bannerf1668673269
De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt is een onderzoek gestart naar bol. De webshop zou zich namelijk schuldig maken aan oneerlijke concurrentie door zichzelf en andere verkopers voor te trekken.
Tegenwoordig kan je bijna van alles en nog wat vinden bij bol. Niet alleen omdat de webshop zelf veel te bieden heeft, maar ook omdat er third party sellers op de website staan. Net zoals Amazon kunnen zij ook producten aanbieden die bol zelf niet verkoopt.
Er zijn alleen klachten dat het verkoopproces niet helemaal eerlijk verloopt op de webshop. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft meldingen ontvangen van meerdere bedrijven die hun producten verkopen op bol. Hun producten zouden minder goed te zien zijn dan die van bol zelf of een geselecteerd aantal andere verkopers.
De producten van bol of andere verkopers worden voorgetrokken, zelfs als de prijs van andere aanbieders lager is of als de kwaliteit een stuk hoger ligt. In dat geval zou het gaan om oneerlijke concurrentie. En daarnaast zou bol ook ongevraagd data van verkopers gebruiken om de eigen bedrijfsvoering te verbeteren.

Onderzoek gestart naar bol

De ACM is daarom nu een officieel onderzoek gestart naar bol, wat de webshop zelf heeft bevestigd. Het bedrijf is gevraagd om gegevens aan te leveren aan de ACM voor het onderzoek.
De Nederlandse waakhond benadrukt dat het niet zeker is dat bol zich schuldig heeft gemaakt aan de feiten waarvan het bedrijf wordt beschuldigd. Als uit het onderzoek blijkt dat bol zich niet aan de afspraken heeft gehouden, dan kunnen er boetes volgen.