Black Friday uitgaven schieten door het dak

News
maandag, 28 november 2022 om 13:30
black friday 2022f1668085044
Crisis? Welke crisis? Nederlanders en Amerikanen hebben deze Black Friday meer uitgegeven dan ooit! Dat blijkt uit onderzoek van ICS.
Ondanks een recessie en torenhoge energieprijzen is er flink ingeslagen deze Black Friday. Sterker nog: er is met Black Friday nog nooit zoveel gekocht als dit jaar! Diverse creditcard- en betalingsdiensten melden enorme toenames in het aantal transacties op de inmiddels traditionele start van het koopjesseizoen.
Betalingsorganisatie ICS heeft bekendgemaakt dat het aantal transacties de hele week al hoger liggen dan afgelopen jaren. Zo lag het aantal transacties in de week van 21 tot en met 25 november 12 procent hoger dan vorig jaar, terwijl het totale bedrag zelfs 30 procent hoger lag dan vorig jaar. We hebben dus met zijn allen niet alleen meer, maar ook duurdere dingen aangeschaft. Wat hierbij ook meespeelt is dat aankopen steeds meer van fysiek in de winkelstraat verschuift naar online aankopen.
ICs heeft ook gekeken naar wie de aankopen gedaan heeft en concludeert dat vooral ouderen (leeftijd 41 tot 56 jaar) grote aankopen gedaan hebben en dat vaker bij internationale webwinkels uit de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland gedaan hebben. Opvallend genoeg namen de inkopen bij Nederlandse webwinkels juist af.
crazy young man posing attacking red stand with inscription discounts located shopping center 120960 637f1605460989

Niet alleen in Nederland sterke groei in uitgaven

In Nederland wordt dus beduidend meer uitgegeven met Black Friday, maar daar zijn we verre van uniek in. Ook in het land waar Black Friday vandaan komt worden verkooprecords gebroken. In de Verenigde Staten is met Black Friday een recordbedrag van meer dan 9 miljard dollar uitgegeven, ondanks dat ook daar de inflatie torenhoog is. Ook daar laten consumenten zich dus nog geen crisis aanpraten. Adobe Analytics concludeert dat de Amerikanen ruim 2,3 procent meer uitgegeven hebben dan eerdere jaren. Ook interessant: Amerikanen doen veel aankopen tegenwoordig met hun mobiele telefoon, in plaats van met een tablet of PC. Bijna de helft van alle aankopen werd met de telefoon afgehandeld.
De groei in verkopen is bijzonder, afgelopen jaren was het door corona nauwelijks mogelijk om fysieke winkels te bezoeken, waardoor veel aankopen online gedaan werden. Dit jaar is dat wat minder het geval, hoewel er nog wel staten zijn in de VS waar er strenge coronaregels heersen, maar lijken consumenten de weg naar de webwinkels definitief gevonden te hebben.
Het koopjes-seizoen is nog niet voorbij. Vandaag is het immers Cyber Monday, de dag dat vooral veel online webshops met electronica aanbiedingen op de proppen komen. De verwachting is dan ook dat ook vandaag weer verkoop-records zullen gaan sneuvelen.