Beveiliging gamescom was 'voorbereid op podium-invasie Opening Night Live'

News
woensdag, 23 augustus 2023 om 15:30
opening night live stage invaderf1692796821
Al kort na het begin van Opening Night Live werd de show gisteravond verstoord door een fan. Volgens het hoofd van de gamescom-organisatie was de beveiliging voorbereid op zo’n podium-invasie.
Geoff Keighley zal gisteravond een flashback naar The Game Awards 2022 hebben gehad. Destijds wist een fan namelijk het podium op te komen en de microfoon te pakken, terwijl het team van FromSoftware een prijs in ontvangst nam voor Elden Ring. Gisteravond was het opnieuw raak tijdens Opening Night Live, waarbij een fan het podium opklom en meerdere keren ‘Bill Clinton wants to play GTA 6’ riep.
De situatie was opmerkelijk voor kijkers en aanwezigen, maar het was ook iets waar de beveiliging van gamescom op voorbereid was. Dat laat Christian Baur, het hoofd van de beurs, weten in een interview met VGC. Niet alleen een bestorming van het podium, maar ook grote groepen fans die achter een bekende ontwikkelaar aan gaan lopen in de hallen van de gamescom.

“Uiteindelijk liep het goed af, omdat de intentie van de persoon gewoon iets doms was, maar als iemand met slechte bedoelingen hetzelfde had geprobeerd, was dat natuurlijk een groot risico." En ik denk dat het iets is dat we echt serieus moeten nemen, en we moeten nadenken over manieren waarop we de beveiliging kunnen verbeteren.”

Balans tussen beveiliging en plezier

Volgens Baur is de beveiliging voor een beurs als gamescom en Opening Night Live niet eenvoudig. De beveiliging heeft dinsdagavond gehandeld volgens het plan, maar het is nooit mogelijk om een podium-invasie te voorkomen en het ook een fijne ervaring te maken voor bezoekers.
De organisatie is constant bezig om een juiste balans te vinden tussen het veilig houden van de aanwezigen, zonder een complete barrière op te werpen tussen bezoekers en datgene waarvoor ze komen. Baur roept daarnaast bezoekers ook op om een melding te maken als ze iets zien of meemaken dat niet volgens de regels verloopt.