'Belangrijke stap dat F1 een kampioenschap voor vrouwen heeft'

News
dinsdag, 14 februari 2023 om 9:30
si202203270391 newsf1648716140
De Formule 1 wordt al georganiseerd sinds de jaren 50, maar er hebben maar een handjevol vrouwelijke coureurs in de sport gereden. Volgens Carrie Schreiner is het daarom belangrijk dat F1 nu een eigen kampioenschap voor vrouwen heeft.
Het is geen makkelijke opgave om door te breken in de Formule 1. Eerst moet je jarenlang jezelf bewijzen in de kartwereld, dan moet je doorstoten naar de juniordivisies zoals Formule 3 en Formule 2, met de hoop dat je vervolgens wordt uitgekozen door een F1-team. En dan heb je al die jaren ook nog eens bakken met geld nodig.
Voor vrouwen is het nog eens een stuk lastiger om in F1 te komen. Sinds de oprichting hebben slechts twee vrouwen daadwerkelijk meegedaan aan een Grand Prix, Maria Teresa de Filippis in 1958 en 1959 en Lella Lombardi tussen 1974 en 1976. Sindsdien hebben nog een drietal vrouwelijke coureurs geprobeerd om te kwalificeren, maar zonder succes.
Om meer vrouwen in de Formule 1 te krijgen is eind vorig jaar F1 Academy aangekondigd, dat van start gaat in 2023. De nieuwe categorie bestaat uit alleen maar vrouwelijke coureurs, met vijf huidige F2 en F3 teams die elk drie coureurs opstellen. Het team ART Grand Prix heeft nu een nieuwe coureur aangekondigd, namelijk de 24-jarige Carrie Schreiner. Dat meldt het team in een statement.

“Het is een eer om te mogen rijden voor ART Grand Prix. Niet veel teams hebben zoveel records op hun naam staan of zijn zo vaak kampioen geworden. Ik heb trots om mij bij hen te voegen en ik ben benieuwd wat we samen kunnen bereiken. Ik vind het een heel belangrijke stap dat F1 nu een eigen kampioenschap voor vrouwen heeft.”

Hoe zit het met W Series?

Het nieuwe kampioenschap voor vrouwen is wel opvallend. Een aantal jaar geleden is namelijk de W Series in het leven geroepen, dat hetzelfde doel heeft als de F1 Academy. Volgens Stefano Domenicali, de CEO van F1, zullen de twee race series naast elkaar kunnen bestaan en is de F1 Academy een extra route voor vrouwelijke coureurs naar de top.
De W Series kampt ondertussen wel geldproblemen. Zo werd het kampioenschap vorig jaar vroegtijdig beëindigd, omdat er niet genoeg geld was om de laatste drie races te organiseren.

Populair Nieuws