Bekroond Oekraïens drama Atlantis nog vier dagen beschikbaar

News
donderdag, 10 maart 2022 om 13:30
atlantis st 1 jpg sd lowf1646909770
De Oekraïense dramafilm Atlantis, bekroond met de Orrizonti Award voor Beste Film, is nog vier dagen te zien bij het online filmhuis Picl. De volledige opbrengst gaat naar Giro 999 van Stichting Vluchteling.
Atlantis speelt zich af in 2025, wanneer de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voorbij is. Ex-soldaat Sergey probeert de draad weer op te pakken en vindt een nieuwe baan bij de plaatselijke staalfabriek: het rondrijden van schoondrinkwater. Al snel komt hij in contact met Black Tulip, een organisatie die de lichamen van omgekomen soldaten opspoort om die een waardige begrafenis te geven. Sergey meldt zich aan als vrijwilliger en hoewel het werk afschuwelijk is, biedt het hem ook een zekere rust en verlossing.
Atlantis komt binnen dankzij grauwe beelden die niets aan de verbeelding over laten. Veel ruimte voor dialoog is er niet altijd en dat hoeft ook niet om te begrijpen wat er allemaal aan de hand is. De dialogen die er vervolgens wel zijn, maken indruk.
Zoals dat er bijvoorbeeld gezegd wordt dat een verwoest gebied nooit meer bewoonbaar zal zijn. Dat het gaat om een ecologische ramp. De ander zegt dat het wel kan, dat het vervuilde water gefilterd kan worden. ‘Dat is niet rendabel’, is vervolgens het antwoord.
Het is een film die in deze bizarre oorlog goed zijn stempel drukt. Je denkt al gauw aan bijvoorbeeld Marioepol, waar alles verwoest is en stelt jezelf de vraag: zal dat ooit nog bewoonbaar worden? De film zet dus ook aan tot denken.

Benefiet voor Oekraïne

Atlantis is tot en met 14 maart te zien, maar tot en met 13 maart wordt de film samen met twee andere Oekraïense films getoond als benefiet. ‘’Zoals velen zijn wij ook geraakt door de oorlog in Oekraïne,’’ schrijft Picl op zijn site. ‘’We vinden het belangrijk om ons steentje bij te dragen en context te bieden bij de ontwikkelingen.’’ De volledige opbrengst van de films wordt gedoneerd aan Giro 999 van Stichting Vluchteling.
De andere twee films die getoond worden als onderdeel van het benefiet zijn Olga en Donbass. In de coming of age film Olga volgen we de 15-jarige Olga, één van de beste Oekraïense turners van het moment. Ze is hard aan het trainen voor het EK, maar wanneer het journalistieke werk van haar moeder hun levens in gevaar brengt wordt ze naar een gastgezin in Zwitserland gestuurd.
Donbass gaat over de Russische inval in Oost-Oekraïne in 2014, waarna een oorlog uitbrak tussen het Oekraïense leger en pro-Russische rebellen. Op satirische wijze werpt de film een blik op de chaos van het overleven in de oorlog.