Bedenker van de Konami code overleden

  Kazuhisa Hashimoto, de bedenker van de meest beroemde cheatcode ter wereld, is overleden. Hij is 61 jaar geworden. Konami bevestigt het overlijden van de ontwikkelaar op Twitter.

  Hashimoto was sinds 1981 werkzaam bij Konami en heeft aan klassieke titels als Contra, Track & Field, The Legend of the Mystical Ninja en Gradius. Bij de ontwikkeling van de Nes-port van de laatste game maakte hij een cheatcode, omdat het spel te moeilijk was voor de ontwikkelaar. De code ↑ ↑ ↓ ↓ ← → ← → B, A, Start, was geboren.

  Easter egg

  De code werd pas echt bekend door Contra uit 1988, waarin deze zorgde voor 30 extra levens. Gedurende de jaren erna werd de code steeds bekender en veranderde van een hulpmiddel in een easter egg voor veel games. Zo kwam de code voorbij in honderden games als Castlevania: Lords of Shadow, Mario Party, BioShock Infinite en Borderlands 2.

  De effecten van de code zijn erg uiteenlopend. In BioShock Infinite ontgrendelt deze een hogere moeilijkheidsgraad en in Borderlands 2 voegt de code een extra menu toe dat helemaal niks doet. Buiten games komt de code ook voor. In sommige Netflix versies kon je met de code het programma resetten en via spraakassistenten Siri, Alexa en de Google assistent komen grappige reacties voorbij als je de code opleest.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.