BBC: "Roblox heeft een seksprobleem"

News
woensdag, 16 februari 2022 om 19:30
robloxf1635494592
De BBC heeft een schokkend rapport uitgebracht waarin Roblox, het platform dat dagelijks gebruikt wordt door miljoenen kinderen, wordt beschuldigd vol te staan met expliciet seksuele inhoud.
Volgens het onderzoek van de BBC staat het platform vol met expliciete games bekend als ‘condos’. Hier kunnen spelers seksuele onderwerpen bespreken en deelnemen aan virtuele seks. En dit terwijl het platform zo geliefd is onder jonge gebruikers. Zo speelden in 2020 twee derde van alle kinderen tussen de negen en twaalf jaar in de Verenigde Staten games op het platform.
Roblox geeft aan de BBC toe dat er sprake is van een probleem. ‘’We weten dat er een zeer kleine groep gebruikers is die opzettelijk de regels probeert te overtreden,’’ vertelt een woordvoerder. De condo games staan meestal minder dan een uur online voordat ze ontdekt en verwijderd worden. Roblox zegt constant te proberen om deze games offline te halen, zowel handmatig als met geautomatiseerde systemen. Ook zou het bedrijf hulpprogramma’s voor ouderlijk toezicht ontwikkeld hebben, om ‘te beperken met wie kinderen omgaan en tot welke ervaringen ze toegang hebben’. De BBC merkt in hun rapport op dat ouders hiervoor wel technisch onderlegd moeten zijn.
Roblox benadrukt dat condos vaak moeilijk te vinden zijn, maar de BBC vond ook ongepaste seksuele taal in legitieme games.
Een paar dagen nadat BBC haar vindingen voorgelegd had aan het bedrijf, kwam Roblox met een blogpost waarin samengevat wordt wat het platform doet om kinderen te beschermen.

Roblox eerder al beschuldigd

Eerder beschuldigde Youtube-kanaal People Make Games het platform er ook al van onveilig te zijn voor kinderen. In dit geval ging het om kinderen die buiten Roblox om zich aansluiten bij ontwikkelaarsteams, die hen vervolgens uitbuitten. Eén van deze jonge slachtoffers deelt haar verhaal in The Guardian. Iedere post die zij op de forums van Roblox plaatste werd gemarkeerd als intimidatie.